avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Aplicare penalitati retroactive la un contract ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Aplicare penalitati retroactive la un contract comercial

Pentru un contract de chirie spatiu comercial incheiat in 2005 si valabil pana la 1.01.2012 pe parcursul caruia facturile emise de catre furnizor au fost achitate dupa scadenta( diverse diferente, de la cateva zile, la cateva saptamani) , se pot percepe penalitati retroactive?
Locatorul ne-a instintat verbal asupra intentiei lui de a aplica penalitati la facturile din perioada 2005 - prezent achitate dupa data scadentei.
Data scadentei precizata in contract este 30 zile dupa emitere factura;
Iar penalitatile 0.10%/zi la depasirea termenelor de plata.

Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: vidus , utilizator 10:07, 21 Septembrie 2011
Nu exista nici o clauza referitoare la penalitati retroactive pentru facturi emise. Iar diferentele de plata fata de data emiterii variau intre 1 saptamana si 1 luna.
penalitati retroavtive ????????
Penalitatile sunt o sanctiune pentru neindeplinirea obligatiei de plata la data scadenta.

Nu trebuie sa existe o clauza ca sa permita solicitarea penalitatilor retroactiv, este suficient ca penalitatile sa se mentionate in contract. Asa cum am mentionat anterior, potrivit legii, ele pot fi solicitate pe ultimi 3 ani, cele mai vechi de 3 ani sunt prescrise.
~ Conținut șters la cerere ~
Clau a scris:

Nu exista nici o clauza referitoare la penalitati retroactive pentru facturi emise. Iar diferentele de plata fata de data emiterii variau intre 1 saptamana si 1 luna.



Nu inteleg de sustineti ca sunt penalitati retroactive.
Chiar daca ati platit, dar cu intarziere nu inseamna ca ati respectat contractul.
In legislatie nu exista notiunea de "penalitati retroactive".Prin natura lor,penalitatile se percep retroactiv,pentru perioada de intarziere cuprinsa intre data scadentei si data platii efective a sumei datorate.
Inauntrul termenului de prescriptie,locatarul poate solicita oricand plata acestor penalitati in baza clauzei contractuale.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
ContSters145448, utilizator

Alte discuții în legătură

Punere in intarzire in materie comerciala aartist aartist EXISTA UN CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE INTRE DOUA SOCIETATI COMECIALE IN CARE ESTE PREVAZUTA O CLAUZA PENALA PENTRU NEPLATA PRETULUI IN TERMEN. DE LA SCADENTA ... (vezi toată discuția)
Termen legal de scadenta a unor rate? Sov Consulting Sov Consulting Exista un termen legal, general valabil daca in contract nu se stipuleaza altfel, pentru plata obligatiilor in bani din contract? Ne referim, de exemplu, la ... (vezi toată discuția)
Debit restant-penalitati ContSters154162 ContSters154162 In contract se prevede: \"pentru orice intarziere a platii peste termenul scadent se vor percepe penalitati de intarziere de 0,2%/zi intarziere\". ... (vezi toată discuția)