avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Termen legal de scadenta a unor rate?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Termen legal de scadenta a unor rate?

Exista un termen legal, general valabil daca in contract nu se stipuleaza altfel, pentru plata obligatiilor in bani din contract?
Ne referim, de exemplu, la un contract de vanzare a unui apartament in rate, in care nu s-a prevazut in cat timp de la emiterea facturii sau de la ultima zi a fiecarei luni (scadentarul contractului prezinta la rubrica "data scadenta" ultima zi a fiecarei luni pentru rata corespunzatoare lunii respective).
Vanzatorul emite facturi in ultima zi lucratoare a fiecarei luni si percepe penalitati pentru intarziere la plata dupa 15 zile de la emiterea facturii, desi acest termen de 15 zile nu este stipulat in contract.
Multumim.
Cel mai recent răspuns: Sov Consulting , Consultant credite si finantari 14:48, 28 Iunie 2009
Daca in contract nu se stipuleaza in mod expres aplicarea de penalitati in cuantum de ...% pe fiecare zi de intarziere de la data scadentei si pana la data platii efective, aceste penalitati vi le percepe in mod nelegal. Semnarea primirii facturii nu echivaleaza cu confirmarea platii de penalitati. Acestea trebuiau inserate in mod clar in clauzele contractuale, contractul fiind vointa partilor, in caz contrar, ele nu sunt datorate. Acest aspect il veti invoca instantei de judecata unde il veti actiona pe vanzator. Cu siguranta veti castiga. Va recomand sa achitati debitul si atat.;)
Stimata cora1006,
In contractul respectiv sunt stipulate penalitati, in cuantum de ...% pe fiecare zi de intarziere de la data scadentei si pana la data platii efective.
Ceea ce nu este stipulat este data scadentei. Mai exact, exista un desfasurator al ratelor cu coloana "data scadentei" in care sunt trecute ultimele zile ale fiecarei luni, insa, facturile sunt emise imediat inainte de aceste date si penalitatile se calculeaza de catre vanzator incepand cu a 15-a zi de la data emiterii facturii pentru rata.
Intrebarea era daca este prevazut acest termen de 15 zile in vreun act normativ (in lipsa unui alt termen stipulat in contract), fiindca in contract nu este prevazut nici un termen/data de la care sa fie calculate aceste penalitati (ele insele fiind insa prevazute).
Cu alte cuvinte, cum de vanzatorul nu a calculat penalitatile incepand cu ziua ulterioara celor inscrise in scadentarul contractului la rubrica "data scadentei", ori dupa 10 zile de la facturare sau dupa 48,5 zile de la facturare ori dupa orice alt termen, alta durata, din moment ce nu s-a prevazut expres un termen de la care sa fie calculate penalitatile.
Credem ca este posibil ca termenul de 15 zile sa fie prevazut de vreun act normativ (repetam: cu conditia sa nu se stipuleze un altul in contract, iar in contractul avut in vedere, dupa cum am precizat, nu este stipulat nici un alt astfel de termen).
Intrebam aceasta, deoarece consideram ca eronat calculate penalitatile care, desi sunt prevazute ca si cuantum in contract, nu au si o modalitate (termen de la care curg) de calcul stabilita tot prin contract. Aceasta, inca o data, daca nu exista un termen legal comun (de 15 zile, de exemplu) dupa care sa fie calculate penalitatile in contracte.
Cu multumiri,
Sov Consulting

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii buna ziua, printr-o conventie de esalonare la plata ... Crina001 Crina001 Conventii Buna ziua, Printr-o conventie de esalonare la plata s-a stabilit scadentarul si totodata dreptul de a percepe penalitati de intarziere in cuantum ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere in materie comerciala razvan.jitaru razvan.jitaru Buna ziua Am o speta a carei rezolvare nu o gasesc, avand in vedere solutiile instantelor Intr-un contract de antrepriza beneficiarul lucrarii achita ... (vezi toată discuția)
Penalitati incepand cu ce data cris2279 cris2279 Am sa va redau doua articole dintr-un contract de inchiriere: \"1.Locatarul se obliga a achita chiria lunar in perioada 15-20 ale fiecarei luni pentru luna ... (vezi toată discuția)