Buna ziua,
Doresc sa ma ajutati cu un sfat pentru o prietena de familie.
In anul 2007, in orasul meu , a inceput febra construirilor de apartamente tip mansarda, pe blocurile de 4 etaje.Prietena mea si-a vandut casa pentru ai cumpara fetei ei , un astfel de apartament.In anul 2008, luna a cincea, a contactat o firma care executa si vindea astfel de apartamente. A platit integral acest apartament( 110.000 RON)si urmand ca in interval de 6 luni de la emiterea autorizatie de constructie , sa se construiasca, si sa fie dat in folosinta. Firma s-a obligat sa respecte conditiile contractuale si sa plateasca penalitati pentru intarzieri.Pe 30 octombrie 2009, ar fi trebuit sa-i fie predat apartamentul, dar nu s-a intamplat.A constatat cu stupoare ca apartamentele nu au fost facute iar administratorul firmei, a trecut toate bunurile si banii, pe numele sotiei si a altor persoane , iar firma a declarat-o in faliment.,si in felul acesta multe persoane au ramas fara locuintele promise si cu banii luati.
Intrebarea mea este , daca acesti oameni pagubiti , isi mai pot recupera banii de la acest administrator si cum, sau ce pot face?
Va multumesc foarte mult pentru ajutor.
Nu stiu in ce masura se va stabili ca a fost inselaciune.
Sa incerce sa isi caute un avocat ca sa incerce un proces civil.
Greu de spus daca isi va mai recupera banii...
In principiu nu este totul peierdut, insa trebuie vazut in concret cum sau desfasurat actiunile intreprinse de administratorul societatii, asta pentru a vedea ce cale/actiune in justitie trebuie urmata. Vizavi de inselaciune trebuie sa stiti ca obiectul juridic al infractiunii il constituie relatiile sociale cu caracter patrimonial care implica incredere si buna-credinta a celor ce intra in aceste raporturi. De asemenea mijloacele de inducere in eroare pot fi variate, ele depinzand de caracteristicile faptuitorului. In fine cel mai bine ar fi sa consultati un practician.
In cazul in care societatea este angrenata intr-un proce de insolventa/faliment puteti solicita in anumite conditii atragerea raspunderii patrimoniale a administratorului ori organelor de conducere ale societatii.
Asememni colegilor mei va recomand sa consultati un avocat. Din ce ati citit in Regulament nimeni nu se poate hazarda sa va dea raspunsuri fara a consulta actele.