avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Bilet la ordin emis de o firma care a fost inchisa
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Bilet la ordin emis de o firma care a fost inchisa

Am urmarit temele legate de bielete la ordin emise fara acoperire. Sper sa nu fi repetat subiectul aici, imi cer scuze daca s-a vorbit deja de asta. E vorba de o firma care a emis un bilet la ordin, dar care, ulterior datei biletului, a fost inchisa. Marfa i s-a livrat deja. Cand am vrut sa incasez biletul banca l-a intors pentru ca firma nu avea fonduri si in plus de asta era si lichidata.

Persoana in cauza s-a mutat din Bucuresti, si-a deschis o alta firma in alt oras, refuzand orice contact, sau intelegere pentru rezolvarea situatiei. Incerc sa gasesc solutia cea mai rapida de a recupera banii.
Multumesc.
Firma era lichidata - ce inseamna asta? Ca s-a deschis procedura falimentului, sau ca deja s-a si finalizat aceasta procedura ( putin posibil, ca dureaza luni bune si chiar ani de zile).
Trebuie sa va interesati la Tribunalul inr aza caruia isi are sediul firma in lichidare despre numarul de dosar de faliment si despre numele lichidatorului. La dosarul de faliment trebuie sa faceti cerere de admitere a creantei dvs., constand in c-val B.O. refuzat. Taxati cu 39 de lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar aceasta cerere si ...asteptati. Lichidatorul va incerca sa valorifice bunurile debitoarei, sa recupereze creantele ce se pot recupera pentru ca din aceste fonduri sa achite datoriile debitoarei falite, conform tabelului de creante aprobat in dosarul de faliment.

Pe viitor, va recomand ca daca mai sunteti nevoit sa lucrati cu B.O., sa solicitati ca acestea sa fie avalizate de administratorii societatii emitente. In felul acesta veti avea o actiune directa impotriva averii personale a acestora.

Stergeti-va celelalte postari cu acelasi subiect, e enervant! :hammer:
1) Puteti face o sesizare a organelor de cercetare penala pentru inselaciune, mai precis art 215 alin. 3 C.pen. Apoi va constituiti parte civila pentru suma din BO
2) In cazul in care semnatarul BO nu avea sau nu mai avea calitatea de a angaja obligatii pentru societate (aceasta banuind ca se afla in procedura insolventei si era administrata de lichidator la data emiterii), semnatarul raspunde pentru obligatia ca si cum ar fi a sa. Dar pentru aceasta BO are doar calitatea de proba in cadrul unei actiuni de drept comun in pretentii , pierzandu-si calitatea de titlu executoriu.

Eu inclin totusi pentru prima varianta.
Plangerea penala poate fi o solutie daca se dovedeste ca respectivul nu avea lichiditati la data emiterii biletului la ordin, existand intentia inselaciunii. Prima varianta este insa cea mai indicata.
carami a scris:

Cand am vrut sa incasez biletul banca l-a intors pentru ca firma nu avea fonduri si in plus de asta era si lichidata.



Cand s-a emis BO dupa inceperea procedurii???i este inselaciune.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
ContSters42967, utilizator
ancaandrei a scris:

Plangerea penala poate fi o solutie daca se dovedeste ca respectivul nu avea lichiditati la data emiterii biletului la ordin, .....


Nu este necesar,in cazul BO, pt a avea latura subiectiva a infractiunii de inselaciune ca emitentul sa nu aiba lichiiditati la momentul emiteri , ci doar in cazul cecului (expres). BO este un instrument de credit si mai apoi de plata fiind la scadenta spre deosebire de cec care este doar instrument de plata la vedere.
Intentia rezulta,in opinia mea, dupa cum bine a precizat si ghola, prin emiterea unui BO fara a mai avea calitatea de a mai angaja obligatii in numele societatii,( societatea fiind in procedura insolventei sau deja radiata daca bine am retinut) fapt pe care semnatarul l-a ascuns posesorului iar daca posesorul ar fi stiut acest fapt nu ar fi convenit la derularea afacerii cu emitentul. Intentie directa in opinia mea

In ceea ce priveste varianta a doua ce am expus-o in postul anterior temeiul legal este art. 9 din legea 58/1934
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2008
Darius Bobic, Avocat

Alte discuții în legătură

Raspunderea juridica a unui administrator de firma kitty24 kitty24 Daca am fost administrator al unei firme, am semnat bilete la ordin, si alte documente ale firmei, iar acum nu mai sunt, si firma nu isi poate onora biletele ... (vezi toată discuția)
Bilete la ordin care nu sunt avalizate sfat sfat ce se poate intampla daca am un bilet la ordin semnat dar nu avalizat, iar societatea emitenta a intrat in faliment? nu are nici o valoare? era mai bine daca ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin Claudiu.Grasu Claudiu.Grasu Am de ridicat un colet de la o firma de curierat rapid ... Pentru a ridica coletul trebuie sa platesc o suma de bani care ar trebuie sa ajunga la expeditorul ... (vezi toată discuția)