Buna seara,
Daca biletele la ordin nu au acoperire in banca dar au fost semnate de tine ai putea raspunde , din punct de vedere juridic , pentru infractiunea de inselaciune potrivit art 260 alin 4 Cod Penal " Emiterea unui CEC sau unui alt instrument de plata unei instituii de credit sau unei persoane ............"
Raspunderea apartine semnatarului.
Da, puteti raspunde potrivit legii penale in cazul in care prin emiterea biletului la ordin fara acoperire creditorul dvs a fost indus in eroare, in scopul obtinerii de catre dvs a unui folos material injust si daca s-a cauzat creditorului o paguba.
Fapta constituie infractiunea de inselaciune in conventii prevazuta in art. 215 alin. (3) C. pen.
Cu toate acestea emiterea unui bilet la ordin pentru a carui valorificare la data scadentei nu exista acoperirea necesara, nu constituie infractiune in lipsa unor elemente subiective sau obiective corespunzatoare continutului constitutiv al unei fapte penale.
Parerea mea este ca depinde totusi de intentiile celui care a emis BO, stiind ca nu are bani in cont. Daca ar fi asa, dupa cum spuneti dvoastra, stimati colegi, puscariile ar fi pline de administratori care eu emis BO fara acoperire. Inclusiv eu, care am emis 4 BO, unei societati de leasing, desi nu aveam bani in cont, m-am gandit ca intre timp fac rost de bani, pana la scadenta. Le-am emis ca o garantie, pentru ca "suparatii" aia vroiau sa-mi ia masina. In nici un caz intentia mea nu a fost sa-i "tepuiesc", mai ales ca daca nu plateam, puteam sa-mi pierd bunul pentru care platisem deja 13000 euro. Cu toate astea, cel de-al patrulea bilet nu l-am platit, intrucat a fost peste posibilitatile mele, desi anticipasem ca voi avea incasari si-l voi plati. Biletul a ajuns la scadenta, nu l-am platit, firma a intrat in incidenta de plata, masina a fost predata de comun acord si gata.
Alte cunostiinte au patit la fel. Dar ei au luat materiale de constructii tot cu BO fara sa aiba bani in cont. Si multi altii ca ei. Cred ca daca se atrage raspunderea penala, este necesar sa se dovedeasca ca administratorul a stiut ca nu va plati, iar intentia sa a fost sa insele partenerul de afaceri. Nu vorbim aici de cei care practica inselaciunea cu cecuri sau BO, ale caror firme nu functioneaza decat aparent, dau cateva tunuri si se fac oameni. Acestia intradevar vor raspunde penal. In ultimul timp, am auzit si eu de astfel de cazuri, de persoane dubioase care cumpara firme cu rulaje si cecuri in alb. Intentiile lor sunt de a pacali firme, de a lua marfa de miliarde pe care nu o mai platesc. Aici intervine insa si riscul celui care nu se asigura inainte de a accepta cecuri sau BO, fara sa-si verifice partenerul de afaceri. Cred ca este ca la banca. Daca nu verifici bonitatea clientului, riscurile ca sa nu-ti mai fie inapoiati banii este foarte mare.