avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale

Angajatorul meu mi-a suspendat contractul de munca la data de 15.03.2010.
A formulat o plangere penala impotriva mea.

Organele urmarire penala m-au cercetat si am primit o solutie de "scoatere de sub urmarire penala".

Cu toate acestea, la data de 15.10.2010 angajatorul mi-a desfacut contractul de munca. S-a efectuat un soi de ancheta disciplinara si s-au intocmit cateva acte.
Practic a fost nemultumit de faptul ca politia nu a fost de acord cu plangerea penala.

Eu am actionat angajatorul in instanta pentru concediere nelegala si recuperarea drepturilor banesti din perioada 01.03.2010 ( de atunci nu mai fusesem platit) pana la data de 15.10.2010 (data la care am fost concediat disciplinar).
Cu siguranta voi primi o sentinta favaorabila in sensul ca se va constata ca este ilegala concedierea (nu au fost urmati pasii, prevazuti de lege, nu s-a motivat, nu s-au intocmit documente, etc)

Nu am avut avocat pentru ca trec printr-o perioada grea din punct de vedere financiar.

In dosar s-a intocmit o expertiza contabila in care expertul a calculat doar salariile neincasate din perioada 01.03.2010 pana la 15.03.2010. M-a sunat si mi-a spus ca in restul perioadei , adica intre 15.03.2010 si 15.10.2010 contractul de munca a fost suspendat si ca nu are ce calcula.

Cum trebuie sa procedez pentru a recupera salariul si de la data suspendarii 15.02.2010 pana la data concedierii disciplinare 15.10.2010 ?

(Fara intentia de a supara distinsii consultanti rog pe aceia care nu au experienta suficienta in dreptul muncii sa nu riste un respuns la aceasta intrebare )
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
EduardMarinescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 18 Septembrie 2011
Expertul avea cum sa calculeze drepturile salariale pentru perioada 15.02.2010 - 15.10.2010 In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal si instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

In acest caz, el lua in calcul salariul lunar pe care l-ati fi incasat daca nu vi s-ar fi suspendat c.i.m.
EduardMarinescu a scris:

Angajatorul meu mi-a suspendat contractul de munca la data de 15.03.2010.
A formulat o plangere penala impotriva mea.

Organele urmarire penala m-au cercetat si am primit o solutie de "scoatere de sub urmarire penala".

Cu toate acestea, la data de 15.10.2010 angajatorul mi-a desfacut contractul de munca. S-a efectuat un soi de ancheta disciplinara si s-au intocmit cateva acte.
Practic a fost nemultumit de faptul ca politia nu a fost de acord cu plangerea penala.

Eu am actionat angajatorul in instanta pentru concediere nelegala si recuperarea drepturilor banesti din perioada 01.03.2010 ( de atunci nu mai fusesem platit) pana la data de 15.10.2010 (data la care am fost concediat disciplinar).
Cu siguranta voi primi o sentinta favaorabila in sensul ca se va constata ca este ilegala concedierea (nu au fost urmati pasii, prevazuti de lege, nu s-a motivat, nu s-au intocmit documente, etc)

Nu am avut avocat pentru ca trec printr-o perioada grea din punct de vedere financiar.

In dosar s-a intocmit o expertiza contabila in care expertul a calculat doar salariile neincasate din perioada 01.03.2010 pana la 15.03.2010. M-a sunat si mi-a spus ca in restul perioadei , adica intre 15.03.2010 si 15.10.2010 contractul de munca a fost suspendat si ca nu are ce calcula.

Cum trebuie sa procedez pentru a recupera salariul si de la data suspendarii 15.02.2010 pana la data concedierii disciplinare 15.10.2010 ?

(Fara intentia de a supara distinsii consultanti rog pe aceia care nu au experienta suficienta in dreptul muncii sa nu riste un respuns la aceasta intrebare )

Parerea mea este ca in cererea pe care ati inaintat-o Tribunalului, trebuia sa solicitati separat pe langa anularea concedierii nelegale si acordarea drepturilor banesti cuvenite pt. perioada 1-15martie si drepturile cuvenite in cf. cu prevederile art.52(2)Codul Muncii:
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului,avand in vedere ca ati precizat ca in caz s-a dispus scoaterea dvs. de sub urmarire penala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Acel articol era valabil numai daca se dispunea reintegrarea dupa suspendare, dar s-a dispus concedierea fapt ce fac incidente prevederile art.80 alin.1 C.mun.
Initial am solicitat : drepturile banesti, anularea concedierii si reintegrarea (m-am consultat cu un consilier juridic).
In proces am renuntat la reintegrarea in munca fiind amenintat de patron. Oricum nu ma mai intorceam la lucru.
Asadar am cerut instantei sa constate ilegalitatea concedierii si drepturile restante (salariul si celelalte drepturi actualizate)
In aceste conditii:
1. Experiza este corecta?
2. Cum se formuleaza obiectiunile?
3. Cum trebuie sa actionez ca sa imi recuperez banii?

(sper sa nu va plictisesc dar efectiv imi sunteti de mare ajutor)
1. Expertiza nu este corect intocmita, daca instanta a decis sa se calculeze drepturile salariale de la data suspendarii si pana la data incetarii c.i.m.

2. Instanţa de judecată poate dispune efectuarea unui supliment de expertiză în următoarele situaţii:
- expertul a omis să răspundă unor întrebări; .
- răspunsurile date nu sunt complete;
- după efectuarea expertizei s-au descoperit fapte sau împrejurări, care au strânsă legătură cu obiectul acesteia.
Se poate spune deci, că suplimentul de expertiză se dispune în cazul când "expertiza nu este completă", atunci când obiectul expertizei nu a fost rezolvat în întregime sau se iveşte necesitatea Iămuririi unor probleme noi, care au o legătură strânsă cu obiectul raportului de expertiză efectuat.

3. Formulati obiectiuni la raportul de expertiza , in sensul ca dvs ati solicitat stabilrea drepturilor pentru perioada cuprinsa intre data suspendarii si data incetarii c.i.m., iar expertul a stabilit numai pentru o anumita perioada.

Alte discuții în legătură

Restituirea indemnizatiei de somaj dupa castigarea procesului privind reintegrarea in unitate alcibiade alcibiade O fosta salariata castiga in instanta dreptul la reintegrare in unitate si de toate drepturile salariale cuvenite in acea perioada, dupa ce postul ei a fost ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim si nup oti oti Ce parere aveti pe urmatoarea speta: [b]Angajatorul face plangere penala pentru furt (prins in flagrant de catre agentii de paza ai societatii) unui angajat ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate victorm86 victorm86 As dori sa stiu daca un angajator poate suspenda contractul de munca al unui angajat pentru absente nemotivate pe o perioada nedeterminata ? (vezi toată discuția)