Am o angajata careia i se termina concediul de 3 ani pentri cresterea copilului (cu handicap) pe data de 12.10.2011. Postul pe care lucra s-a desfiintat si, in consecinta, i-am trimis preaviz pentru concediere cu data de 14.10.2011 conf. art.65(1) CM. Voi emite o decizie de reincepere a activitatii cu data de 13.10.2011 si, apoi, o decizie de concediere cu data de 14.10.2011. Am unele nelamuriri cu privire la emiterea deciziei de concediere. Legea prevede ca decizia produce efecte (in acest caz efectul este incetarea CIM) la 5 zile de la comunicare, in acest caz fiind data primirii prin posta a deciziei (persoana locuieste in alta localitate). Pe de alta parte, am vazut in unele comentarii juridice ca decizia de concediere trebuie emisa cu data concedierii, deci 14.10.2011.
Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedez pentru ca CIM sa inceteze pe data de 14.10.2011 respectand prevederile legale in vigoare ? Va multumesc !
Si preavizul cand l-a efectuat? ... daca reincepe activitatea pe 13.10 si pe data de 14.10 i se desface c.i.m. ... :-/
Codul Muncii prevede ca , persoanele concediate in temeiul art. 65 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Neacordarea de catre angajator a termenului de preaviz atrage, in conformitate cu dispozitiile art. 78 C. muncii, nulitatea absoluta a concedierii, chiar daca masura concedierii respecta toate celelalte dispozitii legale.
Faceti o mica confuzie intre data emiterii deciziei de concediere si data la care inceteaza contractul de munca al respectivei salariate.
Decizia de concediere o puteti emite cu data de 14.10.2011. Insa ea isi va produce efectele dupa ce va fi comunicata salariatei respective, si numai dupa ce va trece termenul de preaviz de 20 de zile lucratoare. Ar fi bine sa o comunicati prin posta cu confirmare de primire, pentru a avea dovada comunicarii.
In acest sens de exemplu daca emiteti decizia de concediere pe data de 14.10.2011, o puneti la posta in aceeasi zi, se comunica sa zicem pe data de 17.10.2011 (sa presupunem ca asa va scrie pe confirmarea de primire).
Din data de 17.10.2011 daca s-a comunicat si salariata a luat la cunostinta de concediere incep sa curga cele 20 de zile de preaviz la care aceasta are dreptul. Astfel decizia de concediere isi va produce efectele si contractul salariatei va inceta pe data de 11.11.2011.
In nici un caz CIM nu poate inceta pe data de 14.10.2011, in acest caz societate Dvs. ar incalca prevederile legale referitoare la preaviz si ar fi nula.
Doar daca reusiti sa ajungeti la un acord cu salariata puteti inceta contractul acesteia pe data de 14.10.2011 dar in baza art. 55 litera b), incetare prin acordul partilor si nu concediere.
Am omis sa mentionez ca am trimis preavizul prin posta cu confirmare de primire pe data de 13.09.2011. Deci se incadreaza in termenul de minim 20 zile lucratoare prevazut de CM.
Pentru Offline: sincer sa fiu, nu m-a sfatuit nimeni. Incerc si eu sa ma descurc prin hatisul legislativ.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si va rog sa-mi raspundeti daca, in urma precizarii de mai sus (preavizul deja trimis) mai sunt probleme. Idea pincipala este ca postul a fost desfiintat de mult, firma este foarte mica (8 salariati) si nu exista sub nici o forma posibilitati de redistribuire pe alt post in cadrul firmei.
Va multumesc frumos pentru sprijin !
Comunicare preaviz
cristina69
Buna dimineata. As vrea sa stiu in situatia in care angajatorul vrea sa comunice preavizul de concediere la angajat si acesta din urma refuza sa semneze ca a ... (vezi toată discuția)
Concediere
gabrielaliliana
daca angajatorul a trimis unui salarit prin posta adresa prin care il instiinteaza ca este in preaviz intrucat postul s-a desfiintat, dar nu are confirmarea de ... (vezi toată discuția)