avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comunicare preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comunicare preaviz

Buna dimineata. As vrea sa stiu in situatia in care angajatorul vrea sa comunice preavizul de concediere la angajat si acesta din urma refuza sa semneze ca a luat la cunostinta, care este modalitatea prin care il poate pune in executare? Mentionez ca angajatorul a trimis acest preaviz si prin posta ( cu confirmare de primire) insa angajatul refuza sa il ridice. Exista o alta modalitate de comunicare?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 14:23, 31 Martie 2013

Chiar daca salariatul refuza sa ssemneze,notificarea preavizului, atata timp cat aceasta a fost expediata cu posta,cu confirmare de primire, procedura de comunicare se considera indeplinita,iar la implinirea termenului de preaviz poate proceda la emiterea deciziei.
Ceea ce a vrut sa asigure legea, este indeplinirea de catre angajator a obligtiei de notificare a salariatului cu concedierea,neavand relevanta in faza aceasta daca salariatul semneaza sau nu.In cazul in care este nemultumit,si considera ca decizia a fost emisa nelegal poate contesta deizia de incetare
Refuzul primirii în mod personal a comunicării preavizului îl veți consemna într-un proces verbal care va fi semnat de reprezentantul angajatorului și martori.

In conditiile in care nici comunicarea prin poștă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire nu este ridicata de la posta, ca soluție practică folositi notificarea prin executor judecătoresc. Recurgerea la modalitatea de comunicare prin executor judecătoresc este necesară întrucât vine să acopere lipsa dovezii de comunicare prin nesemnarea actului de către salariat și prin neridicarea recomandatei de la poștă.
Toate aceste dovezi că v-ați îndeplinit obligația de a acorda salariatului vizat de concediere preavizul corespunzător vor dovedi, în eventualitatea unei contestații în instanță, reaua-credință cu care a acționat salariatul în raporturile cu angajatorul, cu încălcarea principiului bunei-credințe statuat de dispozițiile art. 8 alin. (1) din Codul muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2013
Marcel Mihalache, Avocat
Ii poate comunica direct decizia de concediere ... instiintarea de preaviz poate fi emisa sau nu de catre un angajator ... nu exista text de lege care sa prevada aceasta obligativitate.
Este adevarat ca legea, Codul muncii, nu stabileste o procedura privind acordarea preavizului salariatilor in cazul concedierii, dar in toate cazurile insa preavizul trebuie sa fie acordat.
Asa cum se si numeste, (preaviz) rolul preavizului este de a instiinta salariatul asupra viitoarei incetari a contractului sau de munca dupa expirarea termenului de preaviz, asa incat in mod evident trebuie sa fie acordat anterior incetarii CIM.
Pe cale de consecinta, preavizul trebuie acordat inainte de emiterea deciziei de concediere si nu odata cu emiterea acesteia, pentru ca, in conformitate cu dispozitiile art. 77 conform Codului muncii, republicat, decizia de concediere produce efecte in sensul incetarii raporturilor de munca de la data comunicarii ei salariatulu.
De altfel, intro speta a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VII-a Civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari (Decizia nr. 6660/R/2009, www.jurisprudenta.org) se mentioneaza ca angajatorul nu poate dispune in acelasi timp concedierea si efectuarea perioadei de preaviz.

Astfel s-a statuat ca mentiunea din cuprinsul deciziei referitoare la durata preavizului acordat este fictiva, astfel incat disimuleaza realitatea, iar inscrierea unei mentiuni fictive echivaleaza cu lipsa acestei mentiuni.
Tot adevarat este si faptul ca, jurisprudenta nu constituie izvor de drept ... iar daca ne uitam in jurisprudenta se poate constata care sunt efectele comunicarii unei decizii de concediere , si anume : de la data comunicarii incepe sa curga termenul de contestare si nicidecum nu se proroga data incetarii c.i.m.

Alte discuții în legătură

Concediere individuala Normandia Normandia In cazul concedierii individuale, pentru motive care nu tin de persoana salariatului art. 65 din Codul muncii, daca salariatul refuza primirea si semnarea ... (vezi toată discuția)
Refuzare primire preaviz concediere-solutii? ContSters76351 ContSters76351 Buna ziua, Am un salariat care a refuzat sa primeasca preavizul de concediere. I l-am trimis prin posta dar inca nu am primit confirmarea de primire. ... (vezi toată discuția)
Comunicare decizie incetare cim - motive disciplinare Florin Dragomir Florin Dragomir Buna ziua. In urma unor abateri disciplinare ale unui salariat (nemotivate, alcool), s-a procedat la incetarea CIM cu art. 61. lit a din Codul Muncii - ... (vezi toată discuția)