avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala

Am descoperit ca un martor a depus maturie mincinoasa intr-un proces civil pentru anularea certificatului meu de mostenitor (am dovezi scrise care infirma marturia).
Acest lucru a influentat instanta de fond de la rejudecare in emiterea unei sentinte nefavorabile mie.
Mentionez ca prima decizie a instantei de fond a fost favorabila mie, adica actiunea partii adverse pentru anularea certificatului meu de mostenitor a fost respinsa, partea adversa a intentat recurs, instanta de recurs a admis actiunea cu trimitere la rejudecare in instanta de fond.
Precizez de asemenea ca persoana care a intentat actiunea in cadrul procesului civil, este straina de mostenire, fiind un tert, care invoca anularea certificatului meu de mostenitor pe motivul incalcarii principiului proximitatii gradului de rudenie (pe baza art. 659 si urm. C. civ) si pe baza art. 88/ Legea 36/1995, deoarece se sustine ca i-ar fi lezat un drept prezumptiv de proprietate, pentru care a depus actiune in instanta in ideea de a obtine o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare, acest proces fiind in prezent suspendat pana la finalizarea actualului proces de anulare certificat de mostenitor (exista o chitanta de mana prin care tatal meu instraineaza o casa de locuit).
La rejudecare partea adversa a adus martori pentru a se demonstra ca tata ar fi acceptat succesiunea in mod tacit, acesta fiind motivul pentru anularea certificatului meu de mostenitor.
Acest proces civil este acum in faza de apel, pe care l-am formulat eu.

Intrebarile sunt:

1. Pot depune plangere penala impotriva acestui martor si sa-i cer despagubiri materiale pentru prejudicierea intereselor mele ?

2. Ce pedeapsa ar putea primi acest martor ?

3. Cum ar fi mai bine sa procedez ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns !
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2011
ContSters222775, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters222775 , utilizator 10:02, 19 Septembrie 2011
Puteti depune plangere penala pentru marturie mincinoasa .... plangere care va fi analizata in raport cu probele ce se vor administra.
Nulitatea absoluta poate fi invocata de orice persoana interesata, nu trebuie sa fie neaparat o ruda.
Inteleg ca tatal d-voastra (despre care nu ne spuneti daca mai e in viata) a intocmit un act sub semnatura privata pentru bunurile din masa mostenirii/sau o parte a acestora), ori acest inscris echivaleaza cu o acceptare a mostenirii.
Daca respectivul martor a fost martor si la incheierea acelui act sub semnatura privata sau a cunoscut existenta lui, mai mult ca sigur nu se poate retine ca a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa.
Multumesc frumos pentru raspuns !
Pentru intelegerea situatiei ofer mai multe amanunte:

Bunica mea a decedat in anul 1976 iar tatal meu in anul 1997.
Pana in anul 2009 nu a fost deschisa succesiunea dupa bunica mea.
Pe rol este acum un proces de anulare a certificatului meu de mostenitor, care a fost eliberat in mod legal, de un notar public, deoarece eu am deschis succesiunea dupa bunica mea, in anul 2009.
La notariat eu am dat o declaratie ca tatal meu nu a facut acte de acceptare expresa, tacita sau fortata a succesiunii dupa bunica mea.
Precizez ca nu exista alti mostenitori, tatal meu fiind unicul copil al bunicilor mei iar eu fiind unicul copil al tatalui meu.
Ulterior, am fost dat in judecata de catre o persoana care sustine ca tatal meu i-ar fi instrainat prin inscris sub semnatura privata (chitanta de mana), o casa de locuit si cere anularea certificatului meu de mostenitor.
Mentionez ca in certificatul de mostenitor este cuprinsa si o suprafata de teren pe care bunica mea a dobandit-o prin act de donatie de la strabunica si care in certificatul de mostenitor dupa bunicul meu, apare ca fiind proprietatea dansei, tata mostenind doar 3/8 din casa de locuit.
In chitanta de mana tata instraineaza doar locuinta, nefacandu-se nici o precizare despre teren.
Insa, aceasta tranzactie s-a facut in anul 1976, cat inca bunica mea traia (a decedat dupa doua luni de la incheierea chitantei de mana), fara acordul acesteia, lucru care nu a fost contestat de catre partea adversa.
La momentul respectiv eu nu cunosteam alte date.
In cadrul procesului civil de anulare a certificatului meu de mostenitor a fost adus un martor care a sustinut ca bunica mea locuia inca in locuinta ce a fost instrainata, la momentul semnarii chitantei de mana de catre tatal meu si ca ulterior bunica mea a parasit acest imobil mutandu-se la tata, in alta localitate. Chiar daca semnatura bunicii mele nu este pe acest act si nici nu exista alta dovada ca bunica ar fi incuviintat tranzactia (procura samd), instanta de fond de la rejudecare a fost influentata de aceasta declaratie, considerand ca daca bunica mea locuia in imobilul ce a fost instrainat si ulterior a plecat la fiul sau, a incuviintat cumva tacit aceasta tranzactie.
Acest lucru nu este adevarat pentru ca am demonstrat printr-un inscris de la Asociatia de Proprietari unde am locuit eu, mama, tata si bunica, faptul ca bunica a fost inregistrata in spatiu cu un an mai devreme de data semnarii chitantei de mana, in consecinta nu putea sa locuiasca in casa care a fost instrainata de tatal meu, prin chitanta de mana, in momentul tranzactiei.
Doresc sa depun plangere penala impotriva martorului care a declarat ce am precizat mai sus si ma intereseaza:

1. Daca pot sa-i cer acelui martor despagubiri materiale pentru prejudicierea intereselor mele ?

2. Ce pedeapsa ar putea primi acest martor ?

3. Cum ar fi mai bine sa procedez ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns !


Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
ContSters222775, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare certificat mostenitor ContSters222775 ContSters222775 Sunt in litigiu cu o persoana (care nu este implicata direct in mostenire, fiind un tert) care a facut o actiune pentru anularea certificatului meu de ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei de interes ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Pot invoca cu succes in recurs la Curtea de Apel (ultima mea cale de atac) exceptia lipsei de interes intr-un proces de anulare a unui ... (vezi toată discuția)
Obligatie de a face contra mostenitorului ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am fost dat in judecata pentru ca instanta sa emita o hotarare care de tina loc de act autentic de v/c pentru o casa de locuit instrainata de ... (vezi toată discuția)