avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare certificat mostenitor

Sunt in litigiu cu o persoana (care nu este implicata direct in mostenire, fiind un tert) care a facut o actiune pentru anularea certificatului meu de mostenitor invocand art. 88 - Legea nr.36/1995 si principiul proximitatii gradului de rudenie reglementat de art. 659 si urm. C.civ., pentru faptul ca eu nu as avea calitatea de mostenitor direct al bunicii mele, decedata in 1976.

Situatia este urmatoarea:

Tatal meu, care a fost singur la parinti (nu a avut frati sau surori) a decedat in 1997 si inainte de decesul bunicii mele, in 1976, fara un acord expres al acesteia (nu exista semnatura bunicii mele in act) a instrainat printr-o chitanta de mana o casa de locuit, nespecificandu-se nimic in acel act despre teren.
Succesiunea dupa bunicul meu a fost deschisa inainte de decesul bunicii mele, 3/8 din casa revenindu-i tatalui meu si celelalte 5/8 din casa revenindu-i bunicii mele, terenul fiind al bunicii mele, obtinut printr-un act de donatie de la strabunica.
In anul 2009, In calitate de unic mostenitor (nu am frati sau surori) eu am deschis succesiunea dupa bunica mea, in mod legal, la notar, declarand, conform cu realitatea si cu informatiile pe care le stiam, ca tata nu a facut nici un act de acceptare expresa, tacita sau fortata a succesiunii dupa bunica.
Prima decizie a instantei a fost in favoarea mea, s-a respins actiunea lor, partea adversa a intentat recurs, care a fost acceptat cu intoarcere la rejudecare in fond.
Procesul s-a rejudecat in fond si au fost adusi martori care nu au spus adevarul (am probe indubitabile) si care, dupa parerea mea, au influentat decizia finala a completului de judecata care a retinut ca bunica mea nu s-ar fi impotrivit demersului facut de tatal meu, locuind in acea locuinta la momentul semnarii chitantei de mana, asa cum a precizat unul dintre martori (lucru pe care l-am demonstrat a fi fals, bunica fiind deja de 1 an in locuinta tatalui meu) si ulterior tranzactiei, s-a mutat in locuinta tatalui meu (in alta localitate decat cea unde este casa ce a fost instrainata), ca, dupa decesul bunicii, tata s-a ocupat de inmormantare si mai mult, dupa inmormantare a luat o serie de lucruri din locuinta instrainata, lucru care in conceptia partii adverse reprezinta acceptare tacita a succesiunii dupa bunica mea, de catre tatal meu.
Dar in chitanta de mana tata a specificat f. clar, in scris, ca instraineaza casa, dar ca lucrurile care raman in incaperi sunt proprietatea lui. Ulterior tata a ridicat acele lucruri, eu nu stiu cand le-a ridicat, partea adversa sustinand ca acest lucru s-a intamplat imediat dupa inmormantare.
Precizez ca eu nu am participat la inmormantarea bunicii mele, care a avut loc in alta localitate decat localitatea mea de domiciliu, iar tata nu m-a luat cu el la inmormantarea bunicii.
Suntem acum in faza de apel cu aceasta anulare a certificatului de mostenitor.

Intrebarile sunt:

1. Poate fi contrazisa o afirmatie scrisa in document (ma refer la lucrurile din incaperi despre care tata precizeaza ca sunt proprietatea lui) de catre o declaratie de martor astfel incat prin acest lucru sa se poata demonstra acceptarea tacita din partea tatalui meu, a succesiunii dupa bunica mea ?

2. Pe baza informatiilor furnizate, ce sanse de castig imi acordati in cadrul apelului ?

3. Dupa apel mai exista si alte cai extraordinare de atac ?

Multumesc anticipat pentru raspuns.


Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2011
ContSters222775, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters222775 , utilizator 12:52, 18 Septembrie 2011
Va trebui sa demonstrati ca acele lucruri au fost ale tatalui si nu ale bunicii.
Mentiunea facuta de tatal dvs. in act ca acele bunuri sunt ale sale, nu are nicio valoare, fiind simpla sa afirmatie.
Daca tata s-a ocupat de inmormantarea bunicii, aceasta poate fi interpretata ca o acceptare tacita a succesiunii.
Dupa apel, puteti formula recurs, daca veti reusi sa va incadrati criticile impotriva hotararii instantei de apel in unul din cazurile prevazute de art.304 Cod procedura civila.
Ar fi bine sa va angajati un avocat.
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2011
ContSters103772, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala ContSters222775 ContSters222775 Am descoperit ca un martor a depus maturie mincinoasa intr-un proces civil pentru anularea certificatului meu de mostenitor (am dovezi scrise care infirma ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea speta: Bunica mea a decedat in anul 1976 iar tatal meu a decedat in anul 1997. In momentul de fata eu am un certificat de ... (vezi toată discuția)
Obligatie de a face contra mostenitorului ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am fost dat in judecata pentru ca instanta sa emita o hotarare care de tina loc de act autentic de v/c pentru o casa de locuit instrainata de ... (vezi toată discuția)