avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatie de a face contra mostenitorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatie de a face contra mostenitorului

Buna seara,

Am fost dat in judecata pentru ca instanta sa emita o hotarare care de tina loc de act autentic de v/c pentru o casa de locuit instrainata de tatal meu printr-o chitanta de mana acum 35 de ani, cand bunica mea inca traia (nelocuind in casa "vanduta") si nu a avut consimtamantul acesteia sa vanda. Dupa 2 luni de la tranzactie, bunica mea a decedat. Precizez ca prin certificatul de mostenitor de la bunicul (care a decedat inaintea bunicii), tata avea 1/4 din casa, restul apartinand bunicii mele (inclusiv terenul, obtinut prin act de donatie de la strabunica). Succesiunea dupa bunica nu a fost deschisa pana in anul 2009, cand eu am demarat actiunea de deschidere a succesiunii dupa bunica si am obtinut certificat de mostenitor.
Tatal meu a decedat in anul 1997. In momentul de fata eu am un certificat de mostenitor dupa bunica, care este contestat de partea adversa, cf art. 88 - Legea 136/1995, avand alt proces de anulare a acestui certificat de mostenitor, ceruta de partea adversa, pe motiv ca tata ar fi acceptat succesiunea in mod tacit, pe care ei au demonstrat-o cu martori relativ dubiosi (am demonstrat ca in marturii exista lucruri neadevarate), pe motivul ca tata a inmormantat-o pe bunica si ca ar fi luat ceva mobila ramasa in casa, dupa inmormantare (lucru f. discutabil mai ales ca apar o serie de contradictii in interogatoriile luate reclamantilor, in ceea ce priveste momentul in care mobila a fost luata din casa, unul dintre reclamanti specificand ca mobila a fost luata sigur dupa inmormantare, celalalt spunand ca nu stie cand a fost luat restul de mobila, pentru motivul ca nu era acasa si nici nu stie de inmormantarea bunicii mele). Precizez ca reclamantii erau sot si sotie la momentul decesului bunicii mele. In prezent mai am o sigura sansa la Curtea de Apel.
In orice caz, chiar daca decizia instantei va fi defavorabila mie si certificatul meu de mostenitor dupa bunica va fi anulat am inteles de la un notar ca exista posibilitatea obtinerii unui supliment de certificat de mostenitor dupa tata, in conditiile in care voi rezolva succesiunile succesive.

Intrebarea este:

Poate invoca partea adversa obligatia de a face in contra mea, in calitate de mostenitor al tatalui meu, cu sanse de succes pentru a obtine un act care sa tina loc de contract de v/c pentru casa de locuit, pentru care tata a facut chitanta de mana, acum 35 de ani ?

Astept raspunsul Dvs.
Multumesc anticipat !

Cu stima,

Sorin
Cel mai recent răspuns: ContSters222775 , utilizator 00:48, 27 Noiembrie 2011
Da,poate faptul ca tatal dvs a instrainat ceea ce nu avea la moartea bunicii dvs,s-a consolidat dreptul sau.Bunica dvs era singura care putea cere anularea acelei chitante care este un precontract,dar cum nu a facut-o s-a consolidat dreptul retroactiv.Dvs in calitate de mostenitor al tatalui dvs sunteti tinut de toate dr si obilg autorului dvs,in speta tatal dvs.
Sorin1966 a scris:

Scuze pentru greseala de scriere care apare in postarea mea.
"... mai am o sigura sansa ..."

Corect este: "mai am o singura sansa ..."


Cu stima,

Sorin


Multumesc frumos pentru raspuns.

Cu stima,

Sorin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni succesive ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am fost dat in judecata pentru ca instanta sa emita o hotarare care de tina loc de act autentic de v/c pentru o casa de locuit instrainata de ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea speta: Bunica mea a decedat in anul 1976 iar tatal meu a decedat in anul 1997. In momentul de fata eu am un certificat de ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)