Am descoperit recent ca plateam de un an si jumatate facturi la electricitate pentru asociatia de proprietari a blocului.Aceste facturi veneau pe numele meu,adresa mea era trecuta ca adresa de corespondenta.Am fost la Enel,dansii ne-au spus ca asociatia a trecut apartamentul nostru ca adresa de corespondenta,dar nu se stie in baza carui act.Cum putem proceda legal pentru recuperarea sumelor datorate de acestia?
Buna ziua !
Solicitati de la furnizorul de electricitate actul in baza caruia a fost inscrisa adresa apartamentului dvs. ca adresa de corespondenta .... aduceti la cunostinta (in scris , cu confirmare de primire) acest aspect atat societatii respective cat si asociatiei de proprietari , in caz de nerezolvare a situatiei urmand a actiona in instanta (in functie de situatia concreta ).
Bafta !
Mai mult ca sigur ii voi actiona in justitie pentru fals in acte,pentru mai multe probleme pe care le-am avut cu ei,printre care si acest act fals in urma caruia eu plateam facturile lor.
Mai am o intrebare:daca am un vecin medic care ofera consultatii la domiciliu si foloseste preponderent uscatoria comuna a etajului,energia electrica,liftul,nu ar trebui sa plateasca in plus fata de restul familiilor?Cum putem sesiza legal aceste nereguli ale asociatiei?
Iar daca intr-o luna nu am dus la administratie citirea apometrelor si am fost incarcata cu 20 m cubi la apa rece si 20 la apa calda,iar ulterior mi s-a scazut suma de 170 lei din totalul sumei de plata,dar nu si penalizarea pentru aceasta suma,ce pot face?intr-o saptamana trebuie sa eliberez acest apartament,deci trebuie achitat integral tot.
Daca medicul foloseste uscatoria pentru consultatii inseamna ca ar trebui sa aiba un contract de inchiriere cu asociatia unde trebuie sa fie stipulat consumul de apa , energia electrica si plata la liftului care este supus unui trafic mai mare de circulare din cauza situarii cabinetului .Faceti o scrisoare presedintelui unde va scrieti nedumeririle .
Iar faptul ca nu ati pus o luna citirea contoarelor la administrator este un abuz cum v-i sa calculat .Normal este ca in cazul in care nu se depune citirea 3 luni consecutiv , administratorul va calcula media ultimelor trei luni si va inscrie consumul .
Daca penalitatile sant numai de la abuzul facut normal era sa vi le stearga .
Este posibil ca cei ce conduc si administreaza asociatia de proprietari sa greseasca, sa insele...
Dar o asociatie de proprietari, un bloc, o scara consuma totusi energie electrica poate de 2-3 sau 10 ori mai mult decat un apartament. Eu compar factura mea personala ce vine odata la 2 luni si-am de plata in jur de 150 lei, iar la asociatie factura este de 900 -1200 lei pentru aceeasi perioada. As fi sesisat imediat daca mi-ar fi venit o facutura de 1000 lei pe numele meu, nu dupa un an si jumatate. Si, evident ca nu as fi platit chiar de la prima factura.
Este de neinteles faptul ca ati platit aceste facturi atata timp.
Apoi pe factura, in afara de adresa mai sunt consemnate si alte date ca index vechi, index nou, numar de contract, seria contoarului, adresa punctului de consum ..., date care nu pot fi aceleasi pentru asociatie ca si pentru apartamentul personal, chiar daca adresa asociatiei ar fi fost declarata in apartamentul proprietarului. Iar pentru consumul personal, inregistrat pe contorul din aparatment trebuie sa existe o alta factura, aferenta contorului personal. Le-ati platit de fiecare data pe amandoua!?
Referitor la gestionarea consumului de apa in cadrul asociatiei, legea 230/2007 si HG 1588/2007 stabileste in sarcina Comitetului executiv sa decida asupra modului concret de repartizare a diferentelor de apa. Nu este nici un abuz daca s-a stabilit ca in luna in care nu se cunoaste indexul, administratorul sa treaca pe lista de plata un consum estimat si-apoi sa regularizeze, in luna urmatoare in functie de indexul citit.
Penalizarile se aplica in conformitate cu "sistemul propriu" al asociatiei, adoptat comnform legii. Ori, asa cum prevede legea, nu se pot aplica penalizari mai devreme de 30 de zile dupa o perioada de pana la 20 de zile de la afisarea listelor, ceea ce poate ajunge la o perioada de 50 de zile de neplata fara penalizari. Asa ca este imposibil sa se calculeze penalizari pentru acea suma de 170 lei daca regularizarea (citirea apometrelor si plata sumelor afisate) s-a facut in luna urmatoare. Aceste sume ar fi putut intra in baza de calcul a penalizarilor daca nu ati platit cel putin doua liste consecutiv.
Si toate acestea sunt stabilite de comitetul executiv, discutate si eventul modificate prin hoptararea adunarii generale, iar proprietarii ar trebui sa le cunoasca prin participarea la dezbaterea si luarea acestor hotarari sau/si din afisarea acestora la avizierul asociatie macar cateva saptamani dupa fiecare modificare, decizie,hotarare.
Factura mare enel
Ana Maria Br
Buna ziua!Am achizitionat in luna oct.2017 un apartament si nu am schimbat sau facut contract cu Enel pe numele nostru din lipsa de timp,copil mic,servici etc, ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari
Axa04
Buna ziua,
Va rog recomandare pentru urmatoarea situatie...
Asociatie de proprietari care nu are contracte individuale pentru energia electrica. Exista un ... (vezi toată discuția)