Buna ziua !
Depunerea capitalului social pentru infiintarea unei asociatii trebuierealizata de catre fiecare asociat in parte sau este ok ca respectiva suma sa fie virata doar de catre un singur asociat?
Actul constitutiv tb sa cuprinda referiri la contributia fiecarui asociat la depunerea capitalului social?
Asociatiile si fundatiile nu au capital social au patrimoniu. In mod normal fiecare, asociatul desemnat presedinte al consiliului director, care va si reprezenta asociatia, varsa patrimoniul. Aportul asociatilor la constituirea patrimoniului, nu le da niciun drept patrimonial asupra bunurilor asociatiei, de aceea proportia de participare la constituirea patrimoniului nu prezinta relevanta. De regula consitituirea patrimoniului se face printr-o contributie egala din partea asociatilor fondatori.
deci nu este obligatoriu sa mearga fiecare asociat la banca? e ok daca la dosarul de instanta depun o singura foaie de varsamant pt intreg patrimoniul? ( spre ex, la infiintare SC se cere ca fiecare asociat sa depuna contributia la capitalul social. La asociatie exista o astfel de prevedere? -in lege nu se precizeaza cine si cum depune patrimoniul )
La instanta trebuie sa prezentati dovada varsarii patrimoniului.E de ajuns o singura foaie de varsamant. Asociatiile si fundatiile au un regim diferit de societatile comerciale. De aceea nu trebuie confundat patrimoniul cu capitalul social, si nici procedura de infiintare a asociatiei su cea a infiintarii unei societati comerciale.
Daca va hotarati sa incepeti demersurile pentru infiintarea asociatiei neguvernamentale(ong) membrii fondatori se intalnesc si printre altele stabilesc si persoana care o va desemna sa ii reprezinte si sa se ocupe cu toate aceste formalitati. Acesta persoana va fi trecuta in actul constitutiv cu toate datele din buletin.
Patrimoniul e bine sa fie constituit din numerar depus la banca la care asociatia va avea si contul dupa obtinerea personalitatii juridice. Patrimoniul in natura e mai complicat procedural de documentat.
In legislatie e o limita in cuantum egal cu un salariu minim brut pe economie. Practic fiecare din membrii fondatori pot contribui cu cat vor, unii nu pot pune nimic. E bine sa aveti un patrimoniu initial mai mare pentru ca acesti bani oricum va vor trebui sa fie in asociatie pentru a acoperi cheltuielile in primele luni de functionare. In actul constitutiv va fi trecuta suma detaliata cu care contribuie fiecare membru fondator.
Acea persoana desemnata de care va aminteam la inceput va merge la banca cu acei bani. Banca va va da o dovada cu care continuati procedurile.