Buna ziua. Am niste intrebari in legatura cu infiintarea unei fundatii cu 2 fondatori cetateni straini, cu resedinta in Romania.
1). Unul din fondatori doreste sa fie presedinte al Consiliului director. Exista vreun impediment in acest sens?
2). Care e procedura constituirii patrimoniului initial? Se intocmesc mai intai statutul si actul constitutiv in forma autententica si apoi se creaza contul unde cei doi fondatori vor face varsamantul? Cum se mentioneaza asta in statut? Sau mai intai mergi la banca cu rezervarea de denumire, deschizi contul, faci varsamantul si apoi mergi la notar cu statutul si actul constitutiv?
3. Cei doi fondatori pot avea un aport in bani diferit la capitalul social, atata timp cat cumulat acesta depaseste limita minima prevazuta de lege?
Multumesc
3.
1, Legea nu face nicio diferenta intre cazul cand fondatorii sunt cetateni romani sau straini, nici ref. membrii Consiliului Director. Pot sa fie straini toti fondatorii si toti membrii CD. 2. Patrimoniul se depune / vireaza in contul deschis special pentru asta la o banca dupa ce notarul a autentificat actul constitutiv si statutul fundatiei, cu acele acte autentificate se merge la banca..... si dupa ce banca da dovada ca exista in cont sumele se poate depune dosarul la judecatorie pentru obtinerea personalitatii juridice. 3. Fundatia are "patrimoniu initial" nu "capital social" si nu trebuie sa fie egale aproturile diversilor fondatori, oricum ele nu au nicio influenta ca procente, conteaza sa fie atinsa suma minima ceruta de lege. pentru ca cine a contribuit cu mai mult la constituirea patrimoniului initial nu are din puct de vedere juridic niciun drept in plus, prioritate sau alt avantaj fata de cine a contribuit mult mai putin.