Buna ziua, am o nelamurire, am citit ca in cazul impartelii prin buna intelegere (partaj voluntar) minorii sunt reprezentati de ocrotitoul legal, dar in acelasi loc scrie ca daca un mostenitor este minor este obligatorie imparteala pe cale judecatoreasca (partaj judiciar). In final daca un mostenitor este minor de 12 ani se poate face partaj voluntar sau obligatoriu judiciar?
Daca imparteala se face prin invoiala, voluntar, nu este nevoie sa va prezentati in instanta pt partaj, chiar daca unul din mostenitori este minor. El va fi reprezentat de ocrotitorii sai legali, parent sau tutore, iar daca si parintele sau tutorele este mostenitor, va fi numit un curator pentru aceasta procedura.
Partajul voluntar se face la notar, dupa eliberarea certificatului de mostenitor.
Problema este regelementata prin art. 673 indice 4, alin. 2 C. proc. civ., unde se prevede posibilitatea de a realiza imparteala prin buna invoiala , chiar dac printre cei interesati se afla minori sau persoane puse sub interdictie ,dar aceasta sa se realizeze in fata instantei de judecata si cu incuviintarea prealabila a autoritaii tutelare, iar dac este cazul a ocrotitorului legal.
Da, sotul ramas in viata este si el mostenitor, ma mai intereseaza daca se deschide succesiunea si se imparte 75% minorului pana in 14 ani si restul tutorelui..tutorele poate vinde partea de 75% a minorului tinanad cont ca acesta are 12 ani? sau daca ar putea renunta amandoi la mostenire in favoarea susorii decedatei? multumesc
In acest caz se numeste un curator, nu poate sa l reprezinte la succesiune parintele in viata.copilul va primi 3/4 si Sotul supravietuitor 1/4. Atentie daca sunt si bunuri commune din aces tea se vor imparti numai 1/2.
Pana la major at orice act de dispozitie trebuie incuvintat de ocrotitorul legal cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare. Renuntarea este tot un act de dispozitie...
Iar mostenirea pt minor se va accepta sub beneficiu de inventar.
Succesiune
lucutza55
daca un minor a facut renuntare la o mostenire prin tutorele sau legal, o poate contesta dupa dupa ce devine major?
eexista un termen de ... (vezi toată discuția)