avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara la elev in post liceala!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara la elev in post liceala!

Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca pentru baiatul meu (in prezent elev la scoala post liceala auto) mai pot solicita pe cale judecatoreasca pensie de la tatal lui care de aproape doi ani nu mai vrea sa auda si nu-l mai intereseaza nimic de fiul lui, el actualmente fiind recasatorit sau ce fel de bani, sub ce forma pot solicita in instanta, baiatul fiind primul an in post liceala, si deasemeni va rog sa-mi spuneti daca pot solicita aceasta si retro-activ respectiv din luna martie 2010 de cand baiatul s-a mutat cu mine.
Va multumesc anticipat si astept raspunsul D-voastra
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:37, 19 Septembrie 2011
Conform legislatiei, parintele datoreaza obligatie de intretinere copilului in timpul efectuarii studiilor pana la varsta de 26 de ani.La aceasta se adauga obligatia de intretinere, care va fi stabilita de instanta in functie de venitul sau lunar.
Dar depinde daca pana in prezent fostul sot a fost obligat prin hotarare judecatoreasca sa plateasca pensie alimentara. El poate fi obligat la plata pensiei din momentul in care exista o hotarare in acest sens.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
ContSters220529, utilizator
Da, are dreptul la pensie de intretinere, cu conditia sa fie la cursuri de zi si sa nu aiba alte venituri. Trebuie sa introduca actiune in instanta unde va depune si adeverinta ca este elev.

Atentie: Primeste pensie incepand cu data introducerii actiuni in instanta.
Este necesar ca fiul dvs. sa promoveze in nume personal, in contradictoriu cu tatal sau, o actiune de stabilire pensie intretinere in favoarea sa.
Astfel, in cadrul actiunii va fi necesar sa probeze ca se afla in continuarea studiilor, sens in care va depune la dosar o adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza.
Pensia se va stabili in cuantum de 25 % ( daca tatal nu mai are alt copil in intretinere), de la data introducerii actiunii, dupa cum urmeaza:
-fie in functie de venitul realizat de tata, caz in care va fi necesar ca fiul dvs sa indice instantei angajatorul si sediul acestuia, relatii necesare pentru comunicarea venitului realizat,
-fie in functie de venitul minim pe economie dupa caz.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara theya_05 theya_05 daca baiatul meu implineste luna aceasta 18 ani, dar este elev in clasa a XI-a, la zi, tatal lui mai are obligatia platii pensiei alimentare ? ce demersuri ... (vezi toată discuția)
Un copil major dar inca elev poate primi pensia alimentara pana la terminarea studiilor? moldoveanu mihaela moldoveanu mihaela fiul meu primeste pensie alimentara si atat adica de11 ani tatal lui nici macar un tel. nici nu stie cum mai arata, in mai face 18 ani dar inca este elev poate ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara 18 ani gimike gimike Dupa divort, acum 15 ani, tatal nu a platit pensia alimentara,mama a renuntat, datorita avocatei care a intimimidat-o, sa mai ceara pensia.Copilul a implinit ... (vezi toată discuția)