avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara 18 ani

Dupa divort, acum 15 ani, tatal nu a platit pensia alimentara,mama a renuntat, datorita avocatei care a intimimidat-o, sa mai ceara pensia.Copilul a implinit in decembrie 18 ani si ar vrea sa ceara pensia de la tata lui.Este un elev bun ,face zilnic naveta de la 32 de km si vrea sa renunte la facultate fiindca mama lui nu are nici un venit.Ce trebuie sa faca?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:36, 5 Ianuarie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Este necesara formularea unei actiuni de stabilire pensie in favoarea majorului, actiune care va fi formulata in nume personal de catre copilul major in contradictoriu cu tatal sau.
Actiunea poate fi admisa in conditiile in care majorul probeaza ca se afla in continuarea studiilor, respectiv ca este elev ( in prezent), sens in care va depune la dosar o adeverinta de elev eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza.
Pensia poate fi stabilita in procent de maxim 25 % daca tatal nu mai are un alt copil in intretinere si in functie de venitul realizat de catre tata sau in raport de venitul minim pe economie dupa caz.
Pensia va fi stabilita de la data introducerii actiunii si pana la terminarea studiilor insa nu mai tarziu de 26 de ani.
Daca copilul major nu va mai urma cursurile unei facultati, tatal nu va mai fi obligat la plata acestei pensii.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.
Exista o formulare anume pentru instanta?
Actiunea trebuie sa indeplineasca conditiile prev. de art 112-113 c.proc.civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Student, cer sfat despre pensie alimentara ferdis ferdis Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema. Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara irimia_mirela irimia_mirela Buna ziua! Am nevoie de un sfat in legatura cu pensia alimentara pe care o primesete mama mea pentru mine si fratele in urma divortului de tatal meu.Am ... (vezi toată discuția)
pensia alimentara data pe jumatate de mai bine de un an lelia20052006 lelia20052006 In urma divortului din aprilie 2006 s-a hotarat incredintarea minorelor mie, ca mama, si acordarea de catre fostul sot, tatal copiilor, a unei pensii ... (vezi toată discuția)