Buna ziua,
Tatal meu a lucrat ca civil in armata, a avut o gestiune si a iesit lipsa circa 50000 lei. In urma unui proces de 4 ani, a fost scos de sub urmarire penala, dar Comisia de jurisdictie din cadrul armatei vrea sa-i impuna suma, printr-o decizie de imputare. Am facut contestatie la ei, a fost respinsa. Ce e de facut? Ii dam in judecata? El a semnat pt bunuri dar nu a furat nimic, dupa cum nici nu s-a putut dovedi in cei 4 ani. Paguba s-a observat cand el a parasit locul de munca, acum cca 4 ani.
Speriati de o eventuala executare silita, ne-am gandit sa trecem apartamentul (singurul bun mai valoros) parintilor (si mama este trecuta in contractul de vanzare-cumparare) pe numele meu. Este legal? Ne ajuta? Suma poate sa i se ceara toata deodata, chiar daca nu are de unde sa o dea?
A fost solutionata latura penala. Insa, pe latura civila (pe prejudiciu) angajatorul poate sa il urmareasca. Daca nu are nici un bun pe numele dansului nu are pe ce sa-l execute. Il poate executa pe venituri (salariu, pensie). Datoria se prescrie in termen de 3 ani de zile de la constatarea prejudiciului.
Lipsa din gestiune s-a constatat in 2007. Din acea data tatal meu nu mai lucreaza ca si civil in armata, acum avand alt loc de munca (cu carte de munca). Nemaifiind angajator armata, il mai poate urmarii? Si daca au trecut 4 ani de la inventar, mai este posibil sa fie dator sa plateasca aceasta suma? Mentionez ca decizia de impunere a venit anul acesta in iulie!
In legatura cu apartamentul, am citit ca daca in perioada cat este cercetat administrativ instraineaza bunirle pentru a "scapa" de ele, intra sub incidenta de frauda si se pot anula actele. Este totusi legal, ca dintr-o neatentie sa se lase o familie pe drumuri? Nu este prevazut nicaieri in codul civil sau drepturile omului/dreptul la munca?
Poate instraina apartamentul intrucat s-a finalizat procesul penal. Dar trebuie facuta instrainarea cat mai repede sa nu puna interdictie de vanzare cei de la armata. Interdictia se pune la cartea funciara sau in registrul de transcriptiuni in cazul in care nu exista carte funciara pentru imobil.