sunt partenera unui cetatean egiptean, din motive obiective nu ne putem casatori civil, insa in urma convietuirii noastre am ramas insarcinata, tatal copilului este in egipt si tot incercam sa gasim o modalitate prin care sa ramana definitiv in romania. va rog sa imi spuneti care este cea mai eficienta metoda, sarcina mea avanseaza si am nevoie urgent sa stiu ce demersuri pot face acum. va multumesc din suflet
Conform legii române, o persoană poate avea un singur domiciliu (locul stabil unde locuieşte), celelalte adrese fiind reşedinţe.
Stabilirea domiciliului în România comportă două situaţii:
a) Repatrierea – pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate (conform paşaportului românesc);
b) Stabilirea domiciliului în România – pentru cetăţenii străini.
Cetăţenii străini care doresc să-şi stabilească domiciliul în România urmează o procedură diferită, fiind necesare o serie de acte suplimentare, de la caz la caz:
- o şedere temporară continuă şi legală în România în ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii;
- dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere la nivelul salariului mediu pe economie;
- dovada deţinerii unui spaţiu corespunzător de locuit (inclusiv pentru familie);
- dovada asigurării legale de sănătate;
- cunoaşterea limbii române la nivel satisfăcător;
- nu prezintă pericol pentru ordinea publică şi siguranţa naţională.
Pentru cetăţenii străini căsătoriţi cu cetăţeni români, sarcina dovedirii deţinerii spaţiului de locuit şi a mijloacelor legale de întreţinere revine soţilor (cetăţeni români).
Va multumesc mult pentru informatii, insa nu ne putem casatori civil, deoarece in egipt a fost casatorit, el fiind ortodox copt, biserica nu ii recunoaste divortul, va putea inainta actele de divort abia dupa ce gasim o forma de ramane in romania; nu putem vorbi de schimbarea domiciliului pentru ca abia dupa ce va putea ramane in romania se va putea angaja. Mi-ati mentionat faptul ca va avea un copil il va ajuta, va rog sa imi spuneti in baza carei legi? il va ajuta sa obtina rezidenta? nu ii trebuiesc acte civile din egipt? va multumesc mult