avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM

Buna ziua,
Va scriu pentru ca sunt niste nelamuriri referitoare la cateva prevederi ale HG 1425/2006:
- potrivit prevederilor art. 14/b din HG 1425/2006, angajatorii pot organiza activitatile de prevenire si protectie prin desemnarea unuia sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de acestea.

Activitatile de prevenire si protectie pe care trebuie sa le desfasoare lucratorul desemnat sunt cele prevazute la art. 15/1 din HG 1425/2006.

Conform cerintelor minime de pregatire in domeniul SSM din Cap. 8 al HG 1425/2006, nivelurile de pregatire in acest domeniu sunt mediu si superior. Dupa abrogarea art. 47, 49 si 59, ocupatiile specifice in domeniul SSM vor fi tehnician SSM si expert SSM.

Intrebarea este referitoare la urmatorul aspect:
- in cazul in care angajatorii numesc in calitate de lucrator desemnat tehnicieni SSM si/sau experti SSM, tinand cont de nivelul diferit al studiilor celor 2 categorii de personal (studii medii si, respectiv, superioare), in calitate de lucratori desemnati acestia trebuie sa indeplineasca aceleasi atributii prevazute la art. 15 din HG 1425/2006?

Ce face diferenta intre cele doua niveluri de pregatire ale celor doua categorii de specialisti SSM, in situatia cand sunt numiti lucrator desemnat, din perspectiva prevederilor art. 15 din HG 1426/2006?
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:50, 20 Septembrie 2011
PENTRU TOTI UTILIZATORII ACESTUI SITE : S-A INFIINTAT TOPIC SPECIAL PENTRU INTREBARI DIN DOMENIU SSM - PROTECTIA MUNCII
In acest topic nou, este o intrebare asemanatoare cu a dvs. Acolo gasiti raspunsul la intrebarea dvs.
Totusi incerc cateva lamuriri.
1. Prin Hg 955/2010 se aduc modificari la Hg 1425/2006.
2. Diferenta intre cele doua nivele de pregatire si functii, pe langa studiile de baza , o face acel curs superior de 180 ore , care este de fapt curs de evaluator de riscuri cu diploma aferenta.
Fara acest curs( si vechime in domeniu de min.5 ani ) , nu se poate obtine abilitarea de serviciu extern, si nu poate fi conducator se SIPP- serviciu de parevenire si protectie.
Din pacate, nu ati inteles sensul intrebarii mele. Inprimul rans, cand am vorbit de HG 1425/2006 era clar ca vorbea de forma acesteia la zi, fapt care rezulta si din precizarea mea referitoare la abrogarea articolelor 47,49 si 50, care este prevazuta de HG 955/2010. Cat priveste punctul 2 al raspunsului dvs., acesta nu are tangenta cu tema lansata.

Reformuland foarte simplu, daca un angajator vrea sa trimita la instruire un salariat pe care ar urma sa-l numeasca lucrator desemnat, acela trebuie sa fie o persoana cu studii medii sau superioare? Ce face diferenta intre lucratorii cu studii medii si cei cu studii superioare, instruiti pentru a fi numiti in calitate de lucrator desemnat, din perspectiva atributiilor prevazute de art. 15/1 din HG 1425/2006.
In intrebarea mea nu am pomenit nimic despre serviciu extern, abilitare,etc., ci doar despre lucrator desemnat, astfel cum acesta este prezentat de art. 20 si 21 din HG 1425/2006.
Am citit si topic-ul catre care m-ati indrumat si n-are nicio legatura cu subiectul discutiei lansate de mine.
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
ContSters193759, utilizator
Ce face diferenta intre lucratorii cu studii medii si cei cu studii superioare, instruiti pentru a fi numiti in calitate de lucrator desemnat, din perspectiva atributiilor prevazute de art. 15/1 din HG 1425/2006.

In primul meu raspuns am incercat sa-l dezvolt, pentru a intelege ce poate deveni un lucrator care pe langa cursuri de 80 ore, are si studii superioare. Acesta ca functie ,este Expert SSm.
Un lucrator cu studii medii nu poate fi decat Tehnician SSm.
Acestia sunt numiti prin decizia angajatorului LUCRATOR DESEMNAT. Fisa postului este identica
Strict la intrebarea dvs. : Ca atributii LD- niciuna. art. 15/1 din HG 1425/2006, este baza atributiilor LD
Ca exemplu pot sa va dau LD din constructii trebuie sa aiba studii superioare Fac. de constructii sau in domeniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inspector ssm vs tehnician ssm apetra apetra Lucratorul nostru desemnat are certificat de absolvire, cursuri 80 ore, program perfectionare pt ocupatia inspector SSM, cor 315219, facut in 2009. Modificat ... (vezi toată discuția)
Pfa vs ssm rezso rezso Vreau sa infiintez un PFA pentru executie instalatii electrice de joasa tensiune. Conform Ordinului 90 al ANRE Art. 61. - una din criteriile necesare este ... (vezi toată discuția)
Inspector ssm ramonamd ramonamd Buna ziua, As vrea sa stiu daca imi pot infiinta un SRL sau PFA prin care sa pot oferii servicii externe in domeniul SSM daca am un curs de Inspector SSM de ... (vezi toată discuția)