avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda circulatie - prescriptie, plangere ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda circulatie - prescriptie, plangere contraventionala

buna ziua
Am fost sanctionat contraventional acum 3 saptamani pt. depasirea vitezei legale in localitatea calarasi iar procesul verbal a ramas la politist deoarece am refuzat sa semnez. Intrebarea mea este daca nu iau la cunostinta despre respectivul proces verbal in 30 de zile ce se intampla ? ... si daca amenda este trimisa catre fisc inainte de a lua la cunostinta m-ai am dreptul la plata a jumatate din minimul amenzii in 48 de ore .
multumes
Cel mai recent răspuns: johnym , utilizator 14:56, 25 Octombrie 2011
buna ziua
nu am primit nici pana in ziua de astazi procesul verbal prin care am fost sanctionat contraventional, ce e de facut? mentionez ca au trecut cele 30 de zile in care ar fi trebuit sa fiu instiintat ca atare ar trebui sa fac ceva in sensul asta.
Trebuie cumva sa ma duc sa ridic pv personal de undeva ? ...unde ar putea fi?
Daca intru in posesia lui as putea invoca termenul de prescriptie pt. ca nu am fost instiintat in termen de 30 de zile?
multumesc
Nu trebuie sa faceti demersuri pentru a vi se comunica acest proces-verbal. Daca au trecut 30 de zile, executarea sacntiunilor contraventionale s-a prescris. Prescriptia o veti putea invoa in eventualitatea in care cei de la Finante incearca sa va execute silit in baza acestui proces-verbal. Daca veti primi vreo instiintare de executare silita, va trebui sa faceti contestatie la executare prin care sa invocati prescriptia sanctiunilor.
Finantele probabil nu vor demara o astfel de executare silita, ci vor inregistra ca aveti de platit o datorie, care posibil, va va fi adusa la cunostinta cind veti merge sa va platiti impozitele anuale (pe casa/ masina/ etc).

Daca nu o platiti, ramine inregistrata, posibil cu penalitati de intirziere, iar daca vreodata aveti nevoie de vreo adeverinta, sau alt act, nu-l veti primi pina nu veti plati amenda.

In situatia respectiva, veti avea doua alternatite:
- platiti amenda, cu eventualele penalitati;
- aminati primirea actului de care aveti nevoie, probabil stringenta si veti demara procedura de contestare. Posibil sa cistigati, dar dupa ceva timp ...
Art. 13. - (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
(3) Cand fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut la alin. (1) sau (2). Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.
Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
(2) Abrogat.*
(3) Abrogat.* -----------
*Alineatul (2) a fost abrogat prin art. 170, alin. 2 lit. c) din O.G. nr. 61/2002.
- Alineatul (3) a fost abrogat prin art. I pct. 7 din O.U.G. nr. 108/2003.

CAPITOLUL II
Constatarea contraventiei

Art. 15. - (1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.
(2) Pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.
(3) Ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne constata contraventii privind: apararea ordinii publice; circulatia pe drumurile publice; regulile generale de comert; vanzarea, circulatia si transportul produselor alimentare si nealimentare, tigarilor si bauturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului.
Pagina 1 din 3:
1 2 3



Utilizator iuda
Comentariu (Pentru intrebari cu privire la probleme juridice / de afaceri, va rugam sa accesati Forumul Avocatnet.ro.)



Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
=D>
Nu sunt lamurit in ce moment as putea sa depun o contestatie.... si in baza la ce anume?
Exista cumva vreo contestatie standard(tipizata) sau trebuie compusa personal si daca da de unde se ia aceasta si mai ales unde se depune ...catre cine?
multumesc

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere contraventie ContSters56278 ContSters56278 Cum se calculeaza termenul de prescriere in cz. contraventiei? am primit o instiintare de plata cu data de 02.03.2010 cu un proces verbal de contraventie din ... (vezi toată discuția)
Amenda aplicata de politia de frontiera Simona.Teschere Simona.Teschere buna ziua, amenda data de politia de frontiera este contraventionala? daca nu se achita se pun penalizari? Sau se prescrie peste o anumita perioada de time? (vezi toată discuția)