Am urmatoarea situatie cu care v-as ruga sa ma ajutati.
Bunicul meu a decedat recent. In urma lui au ramas sotia supravietuitoare si fiul bunicului din prima casatorie (tatal meu). Bunica mea, mama tatalui meu, a murit inainte de 1990, iar dupa cca 6 luni bunicul a adus in casa o… "doamna", sa zicem, si s-a recasatorit.
Sotia bunicului este o persoana pur si simplu… toxica, de o rautate care n-as fi crezut vreodata ca poate exista, de aceea vrem sa facem cat mai repede succesiunea (prin tribunal) si sa nu mai avem de-a face cu ea.
Situatia este urmatoarea:
-1942 - strabunicii mei cumpara o buc. de teren de 150 mp., cu contract de vz.-cp.
-la scurt timp se mai cumpara o buc. de teren (adiacent), cu "chitanta de mana"; aceasta chitanta noi nu o avem, cel mai probabil o detine sotia supravietuitoare a bunicului
-ulterior pe teren se ridica o casa
-decedeaza strabunicul, se dezbate succesiunea intre strabunica si fiul ei (bunicul meu), iar in masa succesorala intra NUMAI CEI 150 MP ACHIZITIONATI INITIAL + casa construita fara autorizatie (asa scrie in certificatul de mostenitor)
-decedeaza strabunica, se face succesiunea (la 3 ani dupa deces), unic mostenitor este bunicul, iar in masa succesorala intra, din nou, NUMAI CEI 150 MP ACHIZITIONATI INITIAL + casa
Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. Cf. unui certificat de atestare fiscala obtinut de noi recent, la Directia de Impozite si Taxe Locale apare suprafata totala (corecta) de teren. Apare si casa, asa cum apare si in cele doua certificate de mostenitor. Aceasta nu ar trebui sa insemne ca, intr-adevar, exista un act de proprietate si pe restul terenului? Din cercetarile mele, pt. a declara un teren la DITL ai nevoie de un act de proprietate…
2. Ce se intampla daca noi dezbatem succesiunea acum, si constatam ca sunt 320 mp de teren (cf. certificat atestare fiscala si chitanta de mana achizitie teren) si pur si simplu a fost o greseala cand s-au emis certificatele de mostenitor dupa decesul strabunicului, apoi al strabunicii? Avand in vedere ca bunicul nu a mostenit restul de teren in timpul casatoriei cu sotia a doua, aceasta mai este indreptatita sa obtina o cota-parte din el? Sau mostenesc numai descendentii?
Altfel spus, va intreb: IN CAZUL IN CARE BUNICUL MAI "PRIMESTE" MOSTENIRI DUPA DECESUL LUI, DIN PARTEA STRABUNICILOR, CUI II REVIN ACESTEA? Numai descendentilor sau si sotiei supravietuitoare? Adica… e normal sa aiba o cota din bunuri pe care bunicul NU le-a primit in timpul casatoriei cu ea?
3. Pe de alta parte, ce se intampla daca sotia supravietuitoare a bunicului nu recunoaste ca detine chitanta pt. achizitia restului de teren? De unde putem afla situatia terenului respectiv? Exista posibilitatea ca ea sa incerce sa il dobandeasca prin alte metode? Ma astept la orice din partea ei. Nu e tocmai o persoana onesta.
4. Ce putem face pt. ca aceasta persoana care timp de 20 de ani a stat in casa strabunicilor mei, s-a folosit de mobila bunicii mele si s-a imbracat cu hainele ei, sa puna mana pe cat mai putin din niste proprietati pt. care nu a facut niciodata nimic?
Multumiri anticipate tuturor celor ce vor avea bunavointa de a-si rupe un pic din timpul lor pt. a-mi citi randurile si a-mi acorda niste indrumari! Va sunt recunoscatoare pt. orice sugestie.
In primul rand interesati va la Cartea funciara de acest teren. Scoateti un extras de informare sa vedeti cum figureaza. Mai duceti va odata si la Directia de taxe si impozite .
Ideea e ca sotia supravietutoare are 1/4 dinmasa succesorala ca va convine sau nu in calitate de sotie supravietutoare , este mostenitor rezervatar si vine in concurs cu toate clasele de mostenitori. Ea mai are si un drept de abitatie in casa in care locuieste daca nu are locuinta personala, drept de abitatie care se poate stinge la recasatorire si cel mai tarziu la efectuare partajului. Deci are drept la patrimoniulo defunctului, a nu se confunda cu divortul, in patrimoniu intra si cote parti din bunuri comune si bunuri proprii. Pt ca acel teren sa intre in legalitate trebuie sa invocati uzucapiunea in instanta.
Din pacate, nu stiu cum as putea sa ma interesez la Cartea Funciara de teren pt. ca, din cate am vazut eu, ca sa solicit copii ale documentelor din arhiva, trebuie sa am urm. informatii: "dosar nr. …, din anul …, având numărul cadastral …".
De asemenea, pt. un extras de informare mi se solicita nr. de Carte Funciara si nr. cadastral…
Nu inteleg logica unor astfel de cereri… Ce se intampla daca, de exemplu, o familie pierde toate documentele asupra unui teren? Nu mai are de unde sa le recupereze? De unde ar trebui sa stii nr. documentului daca nu il mai ai?!
Eu tocmai asta vreau sa aflu: daca terenul este sau nu in legalitate.
Cat despre drepturile sotiei supravietuitoare, le cunosc, le-am citit in Codul Civil, dar nu reusesc sa inteleg daca in masa succesorala intra si suprafata de teren pt. care NU s-a facut succesiunea dupa strabunicii mei…