avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lipsa calitatii procesuale pasive(apel)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lipsa calitatii procesuale pasive(apel)

Revin cu un subiect asupra caruia nu sunt lamurit,probabil nefiind bine inteles:
Intr-un dosar in care am calitatea de parat,instanta de fond a admis partial pretentiile reclamantului,fapt pentru care am declarat apel.
Pe de alta parte,tot instanta de fond a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive,ridicata de mine,in legatura cu o alta persoana co-parata cu mine in respectivul dosar.
Intrebarea mea este:In cursul apelului care se va judeca,este posibil ca reclamantul sa ceara si sa obtina reintroducerea in proces a persoanei co-parate cu mine in dosar,fata de care instanta de fond a admis prin incheiere de sedinta exceptia lipsei calitatii procesuale pasive,si ca atare nu mai apare citata in apel ca parte in proces,sau hotararea instantei de fond in legatura cu acest aspect este irevocabila?
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: stanescuvifor@yahoo.com , utilizator 17:53, 17 Ianuarie 2020
Instanta de apel se va pronunta asupra situatiei de fapt si aplicarea legii de catre prima instanta.

Sectiunea a II-a
Judecarea apelului

Art. 294. - In apel nu se poate schimba calitatea partilor, cauza sau obiectul cererii de chemare in judecata si nici nu se pot face alte cereri noi. Exceptiile de procedura si alte asemenea mijloace de aparare nu sunt considerate cereri noi.
Se vor putea cere insa dobanzi, rate, venituri ajunse la termen si orice alte despagubiri ivite dupa darea hotararii primei instante. De asemenea, se va putea solicita compensatia legala.
Art. 295. - Instanta de apel va putea incuviinta refacerea sau completarea probelor administrate la prima instanta, precum si administrarea altor probe, daca le considera necesare pentru solutionarea cauzei.
Art. 296. - Instanta de apel poate pastra ori schimba in tot sau in parte hotararea atacata.
Art. 297. - In cazul in care se constata ca, in mod gresit, prima instanta a rezolvat procesul fara a intra in cercetarea fondului ori judecata s-a facut in lipsa partii care nu a fost legal citata, instanta de apel va desfiinta hotararea atacata si va trimite cauza spre rejudecare primei instante.
Daca hotararea a fost desfiintata pentru lipsa de competenta, cauza se trimite spre judecare instantei competente sau altui organ cu activitate jurisdictionala competent.
Art. 298. - Dispozitiile de procedura privind judecata in prima instanta se aplica si in instanta de apel, in masura in care nu sunt potrivnice celor cuprinse in prezentul capitol.
dupa 6 termene instanta a hotarat ,prin incheiere nemotivata ,sa fiu scos din proces pt.lipsa calitatii procesuale;ce cale pot ataca/apelul tot la aceiasi sectie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa calitatii procesuale pasive Artigas Artigas Va salut, Intr-un dosar care s-a judecat pe fond,instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a uneia dintre parti care avea in dosar ... (vezi toată discuția)
Casare cu retinere - hotarare definitiva. cale de atac? lex2013 lex2013 Obiectul cauzei - accesiune imobiliara artificiala Prima instanta(judecatoria), in etapa cercetarii judecatoriesti, nefiind invocate exceptii(nici din ... (vezi toată discuția)
Excepția lipsei calității procesuale pasive Gelu222 Gelu222 Bună ziua, Un reclamant, a chemat în judecata doi parati Unul dintre părați, a invocat excepția lipsei calității procesuale pasive a lui, în ... (vezi toată discuția)