Evenimentul desfasurat astazi a fost unul foarte bun. Am invatat cateva diferentele in domenii bancar, drept real de garantare, matrimonial, mostenirea, etc. Coordonarea, punctualitate, pregatirea a tuturor participanti, disponibilitatea la dezbatere. Din pacate nu eram la nivel de pregatirea sa isi fac observatiile, sau comentarii, mai mult din cauza exprimarea in limba romana, in public, dar in privat am mai facut niste observati la adresa unuia dintre conferentianti. Si mai o fac acuma. Cauza: In domenii obligatiile, la eroare, la imprevizibilitatea, la forta major, la cazul fortuit, etc, importanta in noul cod civil asupra conceptul "metajuridic" al razonabilitate. Eu m-am gandit ce este mult mai concret si sustantiv si mai corect tehnic conceptul de echitatea, pentru ca razonabilitate este o idea mai mult pentru admnistrarea iustitiei, adica sa luam o decizia judecatoreasca razonabil la solutia cazului, dar echitatea este referitoare la relatiile civile si mercantile sustantive. Am observat de exemplu ce spune art. 1272, ce este unul cunoscut in domeniul civil: "continutul contractului (1) Contractul valabil incheiat obliga nu numai la ceea ce este expres stipulat, dar si la toate urmarile pe care practicile statornicite intre parti, uzantele, legea sau echitatea le dau contractului, dupa natura lui. (2) Clauze obisnuite intr-un contract se subinteleg, desi nu sunt stipulate in mod expres". Cred ce aceasta a fost concluzia mea: noul cod civil este unul performant pentru a promova intelesul clauzele obisnuite la o forma de explota activitatile economice, de a obliga si a se angaja, de a manifesta relatiile intre oameni, atat fizice cat si comercianti, luand ultimile nouitati. Si asa trebuie sa interpreteze majoritatea dizpositiilor sale, ce poate fi criticate dar sunt pentru a indruma un cadrul iuridic sanatos la viata civila si mercantila a romanilor. Am invatat despre niste influentele americane, dar mi ar fi placut sa stim cu toti care dintre sisteme juridice internationale a venit sa inspireze codului in ansamblu, cel putin care a fost ceea mai puternica. Mai vom avea cursuri. Am speranta ce acest cod va fi unul bun pentru Romania, dupa ce am fost la eveniment. Multumesc pentru cadouri si diploma, mancare delicios si presenta a lui Alin la sfarsitul. Spor la munca!.