avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM si PSI
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM si PSI

este posibil/legal ca persoana angajata pe postul de inspector SSM sa aiba in fisa postului si atributiile legate de PSI? seful meu vrea sa vada legea in care scrie ca trebuie sa fie 2 contracte diferite pentru SSM si PSI, mai exact vrea sa stie cine-i interzice lui sa desemneze un singur om, ce are un singur contract, pentru a acoperi ambele arii - SSM si PSI. va rog sa ma ajutati prin a-mi indica legile ce trebuie cunoscute in acest sens. multumesc
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:06, 21 Septembrie 2011
Daca respectiva persoana are calificarile necesare ,poate indeplini ambele functii-inspector de specialitate ssm si cadru tehnic psi.
Prevederile art. 8/6 din legea 319/2006 prevad ca lucratorii desemnati "trebuie sa aiba, in principal, atributii privind SSM si, cel mult, atributii complementare", fara a face o enumerare a activitatilor complementare.
Pe de alta parte, lucratorii desemnati trebuie sa aiba "capacitatile si aptitudinile necesare" pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15 din HG 1425/2006 (art. 17/3-HG 1425/2006).
In tot ceea ce se intreprinde este necesar sa fie avut in vedere principiul neprejudicierii lucratorului SSM, enuntat de art. 8/2 din LEGE.
Daca seful dvs. considera ca respectivul lucrator are capacitatea si aptitudinile necesare pentru a indeplini intocmai obligatiile angajatorului in domeniul SSM stabilite prin lege si daca salariatul are pregatirea profesionala pentru a indeplini si cealalta functie (pe care patronul o considera a fi complementara celei de SSM), poate face acest demers pe raspunderea dumnealui. Trebuie avut in vedere faptul ca, aptitudinea de a desfasura o anumita activitate (functie) este o insusire psihica individuala.
Legile care fac obiectul activitatilor de SSM si PSI sunt foarte numeroase (circa 30-40), printre cele mai numeroase din domeniu, si contin, aproape in fiecare paragraf, obligatii.

In cazul in care patronul ar fi avut un serviciu intern de SSM, in scopul indeplinirii dorintei sale puteau fi aplicabile prevederile art. 24/2 din HG 1426/2006, care enumera si activitatile complementare pe care ar putea sa le desfasoare acel serviciu: PSI si protectia mediului. Lucru care nu se intampla in cazul lucratorului desemnat.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
ContSters193759, utilizator
Daca un lucrator desemnat SSm, are si cursuri de PSI- SU, nu trebuiesc doua CIM. Angajatorul il numeste prin decizie interna responsabil PSI. Se face eventual un act aditional, si se specifica noile atributii in fisa postului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabil desemnat ssm blejoiprahova blejoiprahova Responsabilul desemnat SSM din cadrul unei unitati administrativ teritoriale (comuna) poate avea si alte atributii in fisa postului? (vezi toată discuția)
Inspector ssm si personal in subordine apetra apetra poate inspectorul ssm sa coordoneze activitatea unui zugrav, a unei secretare si a unui sofer? sau este o interdictie? (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm mcv mcv Care sunt legile si HG cu ultimele completari, care definesc atirbutiile unui lucrator desemnat SSM intr-o firma cu 244 lucratori? Am o functie de ... (vezi toată discuția)