In legislatia in vigoare privind securitatea si sanatatea in munca, salariatul care se ocupa de activitatile de protectie si prevenire se numeste lucrator desemnat. Acesta trebuie sa fie angajat cu norma intreaga si se numeste prin decizie a angajatorului.
Atributiile pe care trebuie sa le indeplineasca lucratorul desemnat sunt prevazute la art. 15/1 din HG 1425/2006 (daca acesta area aptitudinile si capacitatile pentru a le indeplini).
Potrivit prevederilor art. 8/6 din Legea 319/2001, lucratorul desemnat trebuie sa aiba in principal atributii privind SSM si, cel mult, atributii complementare.
Din perspectiva prevederilor privind SSM, nu este posibil, din mai multe motive, in afara celor enumerate mai sus: Instructajul periodic al salariatilor trebuie facut de catre conducatorul locului de munca, iar verificarea cunostintelor acumulate o face lucratorul desemnat.
Si exemplele pot continua.
Dvs. veti aplica cel mai bine prevederile legale la conditiile concrete din unitate.
Inspectorul SSm, este acela care vine incontrol de la ITM.
Ca functii intr-o unitate sunt tehnician sau expert SSm. Care prin decizie devin lucrator desemnat si se ocupa cu organizarea SSM. Acesta coordoneaza toate activitatile de la fiecare loc de munca numai d.p.d.v. SSM.
Treaba lui este de instruire, verificarea instruirii, eliminarea sau diminiuarea riscurilor de accidentare, supraveghere si controale in urma carora ia masuri si aduce la cunostinta angajatorului de neregulile constatate. Numai legat de protectia muncii si eventual PSI
Situatii de urgenta
mummy
Sunt desemnata prin decizie lucrator desemnat ssm la o institutie publica ce are un numar de peste 150 de angajati.Mentionez ca am cursuri de specialitate in ... (vezi toată discuția)