avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj daca sunt PFA?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj daca sunt PFA?

Buna ziua

ies din concediu de crestere al copilului si nu am loc de munca dar vreau sa ma fac PFA unde o sa castig in jur de 200 lei/luna.
Intrebarea mea este pot beneficia de somaj ?Sa stiu daca ma fac PFA sau raman pe somaj unde as castiga aprox 1000lei
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 28 Septembrie 2011
Puteti beneficia de ajutorul de somaj daca aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni.
chiar daca sunt pfa pot beneficia da?vreau sa fiu sigura sa nu am probleme apoi
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...
2. Normele de aplicare a Legii 76/2002 precizeaza:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Asadar puteti cumula indemnizatia de somaj cu venitul din PFA daca acest venit nu depaseste 500 lei lunar.
Din nefericire, au fost date raspunsuri eronate, intr-un cuvant "abureli".
Pentru a beneficia de ajutor de somaj, trebuie indeplinita functia de salariat/angajat.
Faptul ca se desfasoara o activitate sub denumirea de PFA, nu intra sub incidenta legii, adica nu sunteti angajat.salariat, ci doar un simplu contribuabil la sistemul asigurarilor sociale, pensii, etc.
Eu dau raspuns din punctul meu de vedere, avand o asociatie familiala, apoi un PFA ... si nu am putut obtine ajutorul de somaj, intrucat nu au fost indeplinite conditiile cerute de lege, si-anume, nu am avut statutul de angajat/salariat, ci doar de contribuabil.
E foarte trist, cand pe forum se dau raspunsuri la voia intamplarii, fara sa avem de-a face cu "obiectul cauzei".
Daca statul roman ar da ajutor de somaj la toate AF-urile sau la toate PFA-urile infiintate doar in scopul de a obtine ajutor de somaj dupa cele 12 luni de cotizatie ... am ajunge o tara de someri cu acte in regula.
problema este: de unde obtine statul roman, banii necesari platii ajutoarelor de somaj ? Cumva din noi imprumuturi de la FMI sau U.E. ?

Raspunsul meu este: NU se poate obtine ajutor de somaj din partea PFA-urilor.
Zocor:
1. Nu sterg interventia dvs. pentru a vedea si ceilalti ce se intampla cand raspunsurile nu se bazeaza pe lege ci numai pe niste pareri personale.

2. - Nu mai vorbesc de limbajul folosit care lasa de dorit.
- Daca v-ati lasat "aburit" de niste raspunsuri date de unii incompetenti profesional nu inseamna ca asta este valabil pentru toata lumea.
- Daca ati fi cunoscut prevederile legale ati fi stiut ce sa raspundeti atunci cand vi s-a refuzat acordarea indemnizatia de somaj.

3. Nimic nu este adevarat din tot ce spuneti! Lasati specialistii sa se pronunte!

4. Iata ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
...
c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare;
...
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
...
Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
f) au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...
Art. 19. - În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau pe bazã de contract de muncã temporarã, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) funcţionarii publici şi alte persoane care desfãşoarã activitãţi pe baza actului de numire;
c) persoanele care îşi desfãşoarã activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului;
d) soldaţii şi gradaţii voluntari;
e) persoanele care au raport de muncã în calitate de membru cooperator;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-e), in conditiile in care pentru aceste persoane asupra veniturilor respective exista obligatia, potrivit legii, de plata a contributiei de asigurari pentru somaj.

Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, urmãtoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, conform legii;
f) alte persoane care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate potrivit legii şi care nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a)-e).

Art. 22.
(1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate.
...

5. Asadar nu trebuie sa fii neaparat salariat pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj i.i. Lumena Lumena buna ziua, Am o intreprinde individuala si veniturile mele sunt la limita, as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj deoarece am inteles ca PFA ... (vezi toată discuția)
Urgent - ajutorul de somaj caef caef Buna ziua. Lucrez la o companie de stat unde urmeaza sa se faca disponibilizari. In cazul in care as fi trecuta pe lista, si in conditiile in care detin un PFA ... (vezi toată discuția)
Sunt somer si vreau sa imi infiintez pfa emma199go emma199go Sunt somer. Vreau sa-mi infiintez PFA . Este adevarat ca : 1. Timp de 3 luni dupa infiintarea pfa-lui voi beneficia in continuare de somaj? 2. dupa aceste 3 ... (vezi toată discuția)