avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se aplica teoria impreviziunii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se aplica teoria impreviziunii?

daca intr-un contract de inchiriere s-a inscris o valoare a chiriei care ste sub pretul real al pietei in zona (contactul este incheiat acum 6 ani, iar atunci chiria era foarte mica fata de momentul actual), eu ca proprietara a unui spatiu dat spre inchiriere pot cere in instanta aplicarea teoriei impreviziunii? Atunci era 1 euro/mp iar azi este de 20 euro/mp.......
Ma intereseaza cum pot face ca valoarea chiriei sa creasca?
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 14:28, 8 Iulie 2010
il notificati pe chirias, comunicandu-i noau chirie incepand cu 3-4 luni de azi incolo.nu accepta il dati in judecata pentru rezikiere. sunt oarece sanse pt ca, in contractele sinalagmatice s.a.m.d. cauza dvs trebuie sa corespunda prestatiei chiriasukui si invers
va rog frumos sa-mi explicati ce sunt contractele sinalagmatice si cum trebuie sa corespunda cauza mea prestatiei chiriasului??
Buna ziua !
Inainte de a vorbi de teoria impreviziunii, trebuie sa va cer a citi foarte bine contractul de inchiriere (corect este contract de locatiune daca imobilul nu este folosit ca locuinta) si sa observati urmatoarele prevederi:
1. Este prevazuta in contract vreo clauza de indexare sau de revizuire ?
2. Printre modalitatile de incetare a contractului inainte de termen este stabilita si posibilitatea denuntarii unilaterale din partea proprietarului si daca da, in ce conditii.
3. Ce modalitati de incetare a contractului mai sunt stipulate ?
Privitor la teoria impreviziunii (rebus sic standibus) in dreptul romanesc (!):
Diverse acte normative adoptate dupa 1990 contin dispozitii exprese referitoare la reevaluarea unor creante in functie de deprecierea suferita de moneda nationala. Asemenea reglementari abunda in legislatia care are ca obiect acordarea de masuri reparatorii pentru imobilele proprietate privata preluate de stat sau de unele persoane juridice in perioada regimului comunist si se refera la diferite ipoteze in care trebuiesc reevaluate despagubirile acordate sau care trebuiesc inapoiate de catre unele din persoanele carora imobilele li se restituie in natura: Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatie de locuinte, trecute in proprietatea statului (art.13 alin.1); Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 (art.10 alin.6, art.11alin.2 si art.12 alin.2, art 19 alin.1, art.32 alin.4 si art.44 alin 2 si 4); Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 184/2002 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, precum si pentru stabilirea unor masuri pentru accelerarea aplicarii acesteia si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002 (art. I alin.1 din titlul II).
Judecatorul este abilitat de prevederile art. 1 alin. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 5/2001 ca, in cadrul procedurii somatiei de plata, sa actualizeze in raport cu rata de inflatie atat creantele, cat si dobanzile, majorarile si penalitatile datorate potrivit legii.
Codul de procedura civila, prin art.371 alin.3 ii permite si executorului judecatoresc sa actualizeze valoarea obligatiilor stabilite in bani, indiferent daca titlul executoriu contine sau nu criterii in acest sens.
In sens contrar sunt prevederile art. 19 alin.3 din Legea nr. 85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie, constriute din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, conform carora in cazul constatarii nulitatii unor contracte de vanzare-cumparare a unor asemenea imobile „sumele restituite nu sunt purtatoare de dobanzi si nici nu se actualizeaza.”
Un singur act normativ il autorizeaza pe judecator sa procedeze la revizuirea contractelor si aceasta numai in materia drepturilor de autor. Astfel, Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, prin art. 43 alin. 3, dispune ca „in cazul unei disproportii evidente intre remuneratia autorului operei si beneficiile celui care a obtinut cesiunea drepturilor patrimoniale, autorul poate solicita organelor jurisdictionale revizuirea contractului sau marirea convenabila a remuneratiei.”
Nici Codul civil si nici un alt act normativ nu reglementeaza insa, cu caracter de generala aplicare, posibilitatea revizuirii contractelor pentru impreviziune.
Inainte de a mai discuta despre rebus sic standibus, va rog sa cititi contractul si sa raspundeti la intrebarile de mai-sus deoarece teoria impreviziunii este greu de aplicat, nu insa si imposibil, astfel incat sunt preferabile alte mijloace !
Va multumesc !
=D> Valentin, pentru raspunsul dat.
1. contractul sinalagmatic este acea specie de contract in care ambele parti isi asuma atat drepturi cat si obligatii reciproce, obligatia uneia dintre parti constituind cauza contractului pentru cealalta parte. Mai simplu, chiria la care se obliga o parte este cauza (scopul urmarit) de cealalta parte.
2. Contractul de locatiune este de esenta sa un contract comutativ, adica la incheierea lui partile isi cunosc intinderea drepturilor si a obligatiilor, obligatia unei parti fiind echivalentul obligatiei celeilalte
3. Situatiile in care se aplica, in general, teoria impreviziunii au ca premisa intervenirea unui eveniment exterior vointei partilor si imprevizibil in urma caruia contractul comutativ devine de fapt aleator - contract in care partile nu-si cunosc intinderea drepturilor si obligatiilor pentru ca aceasta depinde de un eveniment exterior vointei lor si nesigur - (adica prestatiile uneia dintre parti devin datorita acelui eveniment disproportional de mari sau de mici fata de prestatiile celeilalte parti). - pentru definitiile tipurilor de contracte vezi art. 942-947 Cod civ.
4. Subscriu la ceea ce a scris Valentin: raspundeti la intrebari mai intai, pentru ca nu e suficient sa demonstrati ca a intervenit o disproportie intre prestatii pentru a aplica teoria impreviziunii
Bna ziua,
Da este o caluza care spune ca valoarea chiriei lunare sa se incadreze si sa nu depaseasca 80 de dolari.
Rezilierea se poate face unilateral de catre proprietar cu conditia ca chiriasului sa i se plateasca freptul de nefolosinta a spatiului inchiriat, iar ca forta majora este semnalat incendiul sau cutremurul....

Deci, ma poate ajuta cineva?
Este aplicabila legea?

Alte discuții în legătură

Cum pot schimba un contract pe numele meu? carmen silva carmen silva Buna ziua, As vrea sa gasesc o motivatie prin care sa trec un contract de inchiriere pe numele meu. Contractul este incheiat de catre tatal meu care a ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere a locuintei netcupeter netcupeter Buna ziua, Am cateva nelamuriri legate de intocmirea unui contract de inchiriere. In \\"Legea privind inchirierea locuintelor si reglementarea raporturilor ... (vezi toată discuția)