o societate care presteaza servicii catre clienti pers fizice se confrunta cu urmatoarea problema:
pt serviciile prestate, societatea incaseaza de la clientii sai anumite sume de bani; multi dintre clienti efectueaza platile prin intermediul unor banci. in acest conditii, de multe ori extrasele de cont primite de la banca nu contin suficiente informatii asa incat societatea sa poata stii de catre cine este facuta plata; astfel unii clientii figureaza cu restante, in timp ce unele sume nu sunt alocate pe conturile clientilor din lipsa de informatii suficiente de la banca;
societatea poate sa treaca sumele nealocate pe conturile clientilor in contul de venituri? daca da, dupa cat timp, ar trebui avut in vedere termenul de prescriptie de 3 ani?
pe de alta parte, daca un client care si-a platit obligatile in 2006 vine la societate si face dovada platii, ar trebui trecuta plata respectiva de la sume neidentificate pe contul clientului?
ce parere aveti?
Sumele neidentificate se conteaza in ct 473 ''operatiuni in curs de lamurire'' pana cel mai tarziu la sfarsitul exercitiului financiar caruia le apartin.Spre sfarsitul fiecarui an , prin inventarierea patrimoniala se intocmesc confirmari de solduri catre toti clientii.Acestia trebuie sa confirme sau nu soldul existent la dvs si sa lamuriti diferentele pana la punerea de acord.Sugestie: nu treceti pe venituri sumele neidentificate decat daca aveti corespondenta sustinuta catre clientii cu restante ,confirmari de primire,dovezi ca nu puteti lua legatura cu clientii dvs.Da, suma dovedita ca fiind achitata trebuie sa lichideze soldul clientului( care probabil se afla in contul ''clienti in litigiu'' fiind vorba de anul 2006 si pentru care ar fi trebuit sa aveti provizion constituit?)Nu este vina lui ca in evidenta dvs ramin lucruri nelamurite.
Creante si furnizori
iulia53
AM preluat de curind o societate,dar am mici problem cu soldurile la 411 si 401 din Balanta.Situatia este urmataorea:-LA ct.411 am citva clienti neincasati din ... (vezi toată discuția)
Eroare contabila
karmem
buna ziua, am o problema contabila, complicata.
in decursul anului 2006, inainte de ma angaja a fost o contabila care nu avea la punct nici un sold la ... (vezi toată discuția)