Sunt necasatorita, am un bebelus nascut la 1 noiembrie 2007 si am o problema pe care nu prea stiu cum sa o rezolv. Tatal copilului cand a aflat ca sunt insarcinata intai mi-a spus ca vrea copilul, apoi, cand eram in luna a patra a avut o schimbare brusca de atitudine si m-a acuzat ca am hotarat singura. Trec peste toate greutatile pe care le-am intampinat in timpul sarcinii si in care nu mi-a fost aproape desi a apelat la mine sa-l ajut in alte probleme. Nu a venit la nasterea copilului pretextand ca e in delegatie, apoi si-a vazut copilul pentru prima oara abia la aproape 4 luni, la botez. Nu a vrut sa recunoasca copilul pana nu facem test de paternitate. Am acceptat, cu gandul la binele copilului, sa nu fie complexat ca are o liniuta in dreptul tatalui, desi cel care a umblat pe alaturi in relatia asta a fost el. A tot amanat efectuarea testului ADN, insa, cu chiu cu vai in luna martie l-am facut. Desi testul ADN arata ca el este tatal copilului in proportie de 99,9999997% nici pana in ziua de azi nu a vrut sa recunoasca copilul. Mentionez ca si eu si copilul am fost la un pas de moarte dupa nastere, luand un stafilococ auriu din spital. Copilul a facut injectii cu antibiotice de la cateva zile iar eu am stat la reanimare 8 zile, el in acest timp nevizitandu-ne deloc, desi era in concediu. De la botez pana acum a mai vazut copilul de doua ori, in week-end. Eu cand a implinit copilul 7 luni am fost nevoita sa incep serviciul ca sa am cu ce ne intretine, intrucat el nu participa nici cu bani lunar. Copilul, pentru ca nu am gasit o bona care sa stea cat timp sunt eu la servici cu el sta la mama in provincie, la 90 de Km de Bucuresti, (unde de altfel am stat si eu cu el de cand am nascut) eu facand in prezent naveta, plecand joia seara la el si intorcandu-ma lunea de dimineata la servici. Din cand in cand, ma mai duc si martea sau miercurea si vin dimineata cand nu mai pot de dorul lui, dar e foarte greu. Mentionez ca tot timpul acesta am pastrat legatura cu tatal copilului prin telefon, el prefacandu-se interesat de noi. Intr-o zi cand ne-am certat si l-am intrebat de ce se preface din moment ce nu vrea sa recunoasca copilul m-a amenintat ca daca nu ii raspund la telefoane o sa ceara custodia copilului, pentru ca el "pierde mult din evolutia acestuia" (in conditiile in care a venit sa-l vada dupa 4 luni si apoi inca de doua ori) si o sa vina cu martori mincinosi daca e cazul ca sunt o mama amorala. De atunci, desi au trecut aproape doua luni n-a mai dat nici un semn de viata.
Am cateva nedumeriri, stiind ca numai pana la varsta de 1 an se poate intenta proces de stabilire a paternitatii.
Sincer, nu stiu cum sa procedez. Pe de o parte, imi spun ca trebuie sa intentez proces pentru copil, ca merita un nume pe certificat, data fiind ignoranta si rautatea societatii in care traim. pe de alta, imi spun ca mai bine fara tata, decat cu unul care sa-l faca mai mult sa sufere. Totusi, data fiind situatia ca exista un test ADN deja facut, nu stiu ce implicatii poate avea mai tarziu, daca ar putea avea pretentii. (cat e mic n-o sa-i convina sa il ia, pentru ca e greu de crescut un copil, dar pe urma?) Ar putea aduce argumentul in justitie ca am facut testul ca urmare a faptului ca am recunoscut ca am umblat cu alti barbati? Subliniez faptul ca in afara de el nu am avut pe nimeni si nu are nici o dovada in acest sens. Imi e teama sa nu se intoarca impotriva mea faptul ca am vrut sa fac un bine copilului cand am facut testul.
Apoi, eu stau intr-o garsoniera, el are 2 apartamente si sta cu mama lui. La un proces, chiar daca el nu s-a interesat pana acum de copil si nu a contribuit la cresterea lui i-ar putea incredinta un judecator lui copilul pe motiv ca are conditii mai bune? Eu am ceva economii si sunt in cautare de apartament ca sa pot aduce copilul si pe mama aici, in Bucuresti. Salariu am mai bun ca el, desi si el are undeva peste 1500 de Euro, deci nu s-ar pune problema ca n-am cu ce creste copilul. Il stiu in stare de multe si pe el si pe mama lui, are multe relatii si zau ca nu stiu cum sa procedez. Ei nu vor copilul, mama lui chiar mi-a spus ca nu-i plac copiii, dar ar fi in stare sa faca ceva numai ca sa imi faca mie rau.
Daca intentez proces pot cere custodie totala? Ce sanse as avea? el ar mai avea vreun drept?
Sper ca n-am fost prea incoerenta, dar m-am grabit si sunt si un pic bulversata.
Cel mai intelept lucru este sa promovati o actiune in stabilirea paternitatii copilului dv. pe care o puteti promova pina la 1 noiembrie 2008, situatie simplificata de rezultatul testului de paternitateE este mai bine asa pentru copil care trebuie sa i se stabileasca tatal si mai ales sa beneficieze de toate avantajele pe care fililiatia i le ofera
va rog sa promovati o actiune prin care solicitati instantei sa-l oblige la pensie de intretinere in favoarea monorului-atat pe cale de ordonanta, cat si pe dr. cxomun- cu aceasta ocazie aflati concret cum stati si poate nu mai cheltuiti asa multi bani cu paternitatea