avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua - stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua - stabilire paternitate

acum o luna si doua saptamani am dat nastere unui baietel....tatal copilului ma parasit cand eram gravida in 7 luni...si acuma nu a vrut sa recunoasca copilu pe motiv ca nu este al lui...ce sfat imi dati...eu nu dispun de banii sa pot face testul ADN...
Cel mai recent răspuns: danutza29 , utilizator 15:44, 14 Septembrie 2014
Trebuie promovata actiunea pentru stabilirea filiatiei copilului din afara casatoriei ( actiune imprescriptibila ).


Instanta de judecata va dispune asupra filiatiei copilului, in functie de materialul probator ( constituit din martori , inscrisuri, interogatorii, precum si expertiza medico-legala).




În cazul copilului din afara căsătoriei, când filiaţia faţă de tată se stabileşte prin hotărâre judecătorească, dacă se dovedeşte că mama lui a avut relaţii sexuale cu pretinsul tată în perioada legală de concepţie, chiar ocazional, acel copil poate fi considerat că a fost conceput din relaţiile respective.

Recunoaşterea paternităţii se face printr-o declaraţie făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii copilului, fie după această dată.


Acţiunea în stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele său de către mamă, chiar dacă este minoră, ori de către reprezentantul său legal.

Acţiunea în stabilirea paternităţii aparţine numai copilului.

Copilul fiind lipsit de capacitate de exerciţiu până la împlinirea vârstei de 14 ani, acţiunea se porneşte în numele său de către mamă, chiar dacă este minoră


Instanţa de judecată trebuie să stabilească, pe baza probelor administrate, că pretinsul tată a avut relaţii sexuale cu mama copilului în timpul legal al concepţiei şi că din acele relaţii a rezultat copilul.

Dovada unor astfel de relaţii poate fi făcută prin orice mijloc de probă, inclusiv prin mărturisire, care, în acest caz, valorează o recunoaştere de paternitate.
Cu banii de test nu e bai ca ati cere ajutor public judiciar daca nu aveti venituri.
Pana la test trebuie sa probati ca ati avut relatii in perioada preconceptiei copilului.
Cred ca ati declarat deja copilul, are numai mama si va poarta numele, poate ar fi bine sa va ganditi cata nevoie are copilul de un tata care nu il vrea. Deocamdata nu are tata care sa va ajute cu cresterea lui, dar nici nu va incurca, asta poate fi un lucru bun.

nu am foat casatoriti legal....martori sunt care pot dovedi ca am locuit impreuna...
intrebarea pe care v-o pune dna gi-jane2 este: va doriti sa fiti legata de dl respectiv pentru tot restul vietii? sa-l aveti in viata dvs, sa depindeti de el?
eu vreau sa-mi recunoasca copilu...nu vreau ca,copilu meu sa aibe de suferit mai tarziu...la gradinita la scoala...sunt constienta ca piensie nu va plati...dar trebuie sa plateasca pt ca eu nu am facut copilu mirosind o floare :D chiar daca o sa recunoasca copilu...nu il va interesa de el ca mai are o fata de 12 ani si nu il intereseaza de ea...nu ai sunt dragi copiii

Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
danutza29, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara alinauim alinauim Buna ziua, Am si eu o problema pentru care as vrea sa gasesc solutia....Am o verisoara in varsta de 22 de ani, acum un an s-a imprietenit cu un barbat s-au ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii ancamargareta ancamargareta Mama minora (16 ani) doreste sa dea in judecata tatal major (20 ani) pt recunoasterea paternitatii. Mama minora si copilul se afla in intrtinerea parintilor ... (vezi toată discuția)