Buna ziua,
Am si eu o problema pentru care as vrea sa gasesc solutia....Am o verisoara in varsta de 22 de ani, acum un an s-a imprietenit cu un barbat s-au mutat impreuna la parintii lui, dupa vreo 3 luni a ramas insarcinata....in luna iulie 2012 a plecat de acolo impreuna cu acel baiat la parintii ei, pentru ca acolo nu se mai intelegeau aveau numai certuri si nu mai putea suporta...problema este ca acel barbat a stat cu ea pana inainte de a naste, adica pana acum 3 saptamani, ea a nascut, dar copilul nu a mai vrut sa-l recunoasca, pe motive ca sa nu plateasca pensie alimentara....Acum noi vrem sa-l dam in judecata pentru pensie alimentara, spune-ti-mi va rog cum este procedura este obligatoriul testul ADN, sau se poate doar cu martori??? Din cate stiu daca judecatorul ii cere testul ADN, acesta trebuie suportat de mama si daca in cazul in care este pozitiv ii se cer cheltuieli de judecata?Este adevarat?
Daca acest barbat nu lucreaza cu carte de munca, dar are la primarie impreuna cu parintii lui certficicat de producator (pentru legume ca asta este ocupatia lui, are pamant unde cultiva legume si apoi merge in diverse piete cu ele la vazare) ii se poate percepe pensie alimentara.
Puteti face o cerere de chemare in judecata in care sa aveti un capat de cerere principal, recunoasterea paternitatii si un capat accesoriu pensia alimentara. In instanta puteti dovedi prin martori ca cei 2 au avut o relatie in perioada legala de conceptie " Paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii ", asta pentru a incerca sa evitati testul adn care este destul de scump. In cazul in care pretinsul tata cade in pretentii, puteti cere cheltuieli de judecata.
Multumesc pentru raspuns, asa o sa procedam, problema este ca el incearca prin toate mijloacele sa se scoata, si se bate cu pumnul in piept ca nu are ce lua de pe el (expresia lui#-o), iar despre martori sunt destui care stiu si cunosc situatia. Apropo, nu conteaza ca acesti martori sunt ruda cu mama copilului???
potrivit art.189 Cpc nu prea pot... Faptul ca baiatul nu are venituri nu ar fi o mare problema, intr-un astfel de caz pensia alimentara se calculeaza in functie de salariu minim pe economie iar pt neexecutarea pensiei alimentare poate fi acuzat de abandon de familie sau executat silit in cazul in care detine bunuri executabile.
În cazul copilului din afara căsătoriei, când filiaţia faţă de tată se stabileşte prin hotărâre judecătorească, dacă se dovedeşte că mama lui a avut relaţii sexuale cu pretinsul tată în perioada legală de concepţie, chiar ocazional, acel copil poate fi considerat că a fost conceput din relaţiile respective.
Recunoaşterea paternităţii se face printr-o declaraţie făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii copilului, fie după această dată.
Acţiunea în stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele său de către mamă, chiar dacă este minoră, ori de către reprezentantul său legal.
Acţiunea în stabilirea paternităţii aparţine numai copilului.
Copilul fiind lipsit de capacitate de exerciţiu până la împlinirea vârstei de 14 ani, acţiunea se porneşte în numele său de către mamă, chiar dacă este minoră
Instanţa de judecată trebuie să stabilească, pe baza probelor administrate, că pretinsul tată a avut relaţii sexuale cu mama copilului în timpul legal al concepţiei şi că din acele relaţii a rezultat copilul.
Dovada unor astfel de relaţii poate fi făcută prin orice mijloc de probă, inclusiv prin mărturisire, care, în acest caz, valorează o recunoaştere de paternitate.