(4) "Nedepunerea declaratiei fiscale da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale prin estimarea bazei de impunere potrivit art. 66. Stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 15 zile de la instiintarea contribuabilului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei fiscale"
In codul fiscal publicat pe forum apare la art.81. Administratia financiara vorbeste de el ca art. 83.Cum este?Pot sa fac modificare daca in precizarile catre instanta in drept m-am referit la art.81 si nu la 83?
Se greseste des la autoritatile publice locale, chiar da ca se cheama administratie financiara! Da, fara nicio problema!
Depuneti la instanta si o copie cu articolul respectiv!
Dar pana la urma e 81 sau 83?Voi depune in copie toate articolele pe care le-am trecut in drept, pentru a nu avea probleme- sub forma de precizari sau cum le intitulez?
In Codul fiscal actualizat la 01.07.2008 si publicat pe site-ul avocatnet, art.81 si 83 au urmatorul continut:
Art. 81. - (1) Contribuabilii, precum si asociatiile fara personalitate juridica, care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent o declaratie referitoare la veniturile si cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. Fac exceptie de la prevederile prezentului alineat contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.
(2) Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal au obligatia sa depuna o declaratie privind venitul estimat, in termen de 15 zile de la incheierea contractului intre parti. Declaratia privind venitul estimat se depune o data cu inregistrarea la organul fiscal a contractului incheiat intre parti.
(3) Contribuabilii care, in anul anterior, au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior depun, odata cu declaratia privind venitul realizat, si declaratia estimativa de venit.
(4) Contribuabilii care determina venitul net pe baza de norme de venit, precum si cei pentru care cheltuielile se determina in sistem forfetar si au optat pentru determinarea venitului net in sistem real depun, o data cu cererea de optiuni, si declaratia de venit estimat.
Art. 83. - (1) Contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole determinate in sistem real au obligatia de a depune o declaratie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 15 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Declaratia privind venitul realizat se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit. Pentru veniturile realizate intr-o forma de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuita din asociere.
(2) Declaratia privind venitul realizat se completeaza si pentru castigul net anual/pierderea neta anuala, generata de:
a) tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise;
b) operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen.
(3) Nu se depun declaratii privind venitul realizat, pentru urmatoarele categorii de venituri:
a) venituri nete determinate pe baza de norme de venit, cu exceptia contribuabililor care au depus declaratii de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii;
b) venituri sub forma de salarii si venituri asimilate salariilor, pentru care informatiile sunt cuprinse in fisele fiscale, care au regim de declaratii de impozite si taxe sau declaratii lunare, depuse de contribuabilii prevazuti la art. 60;
c) venituri din investitii, cu exceptia celor prevazute la alin. (2), precum si venituri din premii si din jocuri de noroc, a caror impunere este finala;
d) venituri din pensii;
e) venituri din activitati agricole a caror impunere este finala, potrivit prevederilor art. 74 alin. (4);
f) venituri din transferul proprietatilor imobiliare;
g) venituri din alte surse.
Simpla eroare materiala (ca ati spus/scris art. 81 in loc de art. 83 sau invers) nu va poate afecta cazul... puteti preciza oricand la care art. va referiti de fapt in drept (multe legi se republica si renumeroteaza chiar daca nu sufera modificari esentiale in continut)... importanta este ideea articolului si nu numele/numarul lui, chiar si instanta din oficiu poate constata ca de fapt va referiti la alt articol (stiu si eu cate probleme am avut cu infractiunile la legea circulatiei pe care nu o gaseam in forma de dupa republicare/renumerotare si era o diferenta de vreo 10 articole dupa renumerotare dar esenta era aceeasi... daca erai beat la volan peste limita legala era tot infractiune indiferent daca ii zicea textului incriminarii art. 79 sau art . 87).