In caz de mai multe infractiuni (lovire si distrugere) trebuie constestat NUP daca in acelasi dosar s-a dispus UP pt. celalta fapta?
Acuzatie: lovire si distrugere
UP: lovire
NUP : distrugere (cica nu se poate retine ca inculpatul ar fi distrus ceva, negat chiar de martori, probe, proces verbal...dar in fine)
Ce trebuie sa fac in aceasta situatie? Nu am primit nici o hartie oficiala de UP/NUP, insa m-am dus la parchet am facut cerere de studiu si am aflat din dosar aceste lucruri. Mi s-a spus ca dosarul va fi trimis la judecatorie.
Intrebarea mea: trebuie neaparat sa formulez in acest caz plangere la prim procuror in termen de 20 de zile pt. distrugere? Banuiesc ca acel dosar trebuie sa fie semnat intai de prim procuror inainte de-a fi trimis in judecata...daca ma trezesc cu dosarul deja trimis catre judecatorie, mai fac plangere catre prim procuror? sau imi depun pur si simplu toate probele in instanta, urmand ca judecatorul sa il condamne si pt. distrugere?
Formularea plangerii impotriva solutiei este la latitudinea partilor
Cititi disp.art.275-278 c.pr.pen.
Ordinea este :
1.la procurorul ierarhic superior celui care a dat solutia in 20 de zile de la primirea solutiei sau luarea la cunostinta
2.daca acesta nu da raspunsul in 20 de zile de la primirea plangerii , plangere catre instanta
Daca e sa raspund intrebarii formulate in titlu, va spun ca nu trebuie sa va plangeti impotriva nup-ului.In sensul ca nu aveti aceasta obligatie, insa aveti dreptul sa o faceti.
Este si recomandabil sa uzati de aceasta posibilitate.Vi se vacomunica copie dupa rezolutie/ordonanta, apoi veti depune in termen de 20 de zile de la comunicare plangere la prim procurorul parchetului.
Nu stiu daca a fost sau nu trimis in instanta dosarul, insa , daca sunteti in termen, puteti face aceasta plangere, conform art., 278 C. pr. pen.
Nu am primit nici un fel de copie dupa rezolutie/ordonanta, le-am vazut in schimb la dosar in timp ce am citit dosarul. Dosarul e cu propunere de trimitere in judecata si mi s-a zis ca il vor trimite in cateva zile... deci deja dosarul e pe la judecatorie. Deci trebuie sa fac plangere neaparat la prim procuror sau pot sa ma plang direct instantei, pt. ca deja e trimis...
Nu va puteti plange direct instantei.Practic , este trimis in instanta dosarul pentru loviri si alte violente , nu si cel pentru distrugere, intrucat acesta a primit nup.Pentru acesta nu aveti interesul de a va plange. Cele 2 dosare au fost disjunse, probabil .
Pentru infractiunea solutionata cu nup de procuror va plangeti intai la prim procuror, apoi instantei, daca este cazul.