avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recidiva si scuza provocarii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recidiva si scuza provocarii

Buna ziua.As dori sa intreb: daca intr-un proces se retine de catre instanta scuza provocarii si inculpatul este recidivist se mai pune problema de recidiva? Am inteles ca se considera recidiva atunci cand inculpatul savarseste o noua fapta cu intentie dar daca a fost provocat si totul s-a intamplat in legitima aparare nu inseamna ca nu a fost intentionat? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: roberto3 , utilizator 21:49, 22 Septembrie 2011
provocarea este circumstanta atenuanta si nu exonereaza inculpatul de raspunderea penale.
provocarea nu atrage legitima aparare, deci fapta este recidiva.
Multumesc de raspuns m-am lamurit dar as vrea sa va mai intreb de ce ar spune un avocat ca ori a fost legitima aparare ori provocare nu se poate sa fie amandoua?
ptr ca nu se poate. legitima aparare este o cauza de inlaturare a raspunderii penale iar provocarea este doar o circumstanta atenuanta. nu pot functiona impreuna.
faptul ca a fost provocat nu inseamna ca se poate retine legitima aparare. Iar legitima aparare nu se poate face in conditiile unei provocari.
Multumesc mult domnule avocat pt lamurire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Circumstante atenuante- omor roberto3 roberto3 Buna ziua. Intr-un proces penal circumstantele atenuante se mai retin de catre instanta daca intra in concurs cu recidiva? E grav daca inculpatul este ... (vezi toată discuția)
Exces justificat/scuzabil de legitima aparare maite21 maite21 As dori sa-mi expuneti 2 situatii in care intr-o ipostaza se poate invoca excesul justificat de legitima aparare, iar in alta un exces scuzabil.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Legitima aparare? toldo_20 toldo_20 buna ziua.intr-o seara stand de vorba cu niste vecini de ai mei,a aparut o persoana in stare de ebrietate cautand cearta.nedandu-i atentie a incercat sa fie ... (vezi toată discuția)