avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... resedinta obisnuita a minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

resedinta obisnuita a minorului

seara buna
care este residinta obisnuita a unui minor?,rezultat dintr-o casatorie (mama romanca,tatal italian),nascut in italia,dar numai la 2 luni transferit in romania(acum copilul are16 luni).initial, vizita in romania trebuia sa dureze citeva luni,dupa ce tatal si-a manifestat acordul,ba chiar dorinta ca mama si copilul sa ramina in romania(acordul verbal,dar faptul poate fi confermat si de catre un functionar al ambasadei italiai),dar dupa jumatate de an s-a razgindit....tatal nu lucreaza.

acum ma intreb,poate tatal pretinde inapoierea minorului in situatia data?si nu e logic ca resedinta obisnuita a copilului este romania(conform definitiei nu atit de exacte,dar totusi prezumte al conventiei de la haga 1980),caci in italia micutul PRACTIC nici nu a locuit, in contrariu, in romania permanenta sa e de 14 luni neintrerupte....si in caz daca italia va dispune inapoierea copilului,unde sa ma adresez pentru a stabili ca residinta sa obisnuita e romania.cu atit mai mult pot sau nu afirma ca tatal achiesase la transferirea minorului.
va multumaesc,astept cu nerabdare un raspuns care mi-ar clarifica situatia creata,caci cu toata literatura juridica citita devin tot mai confuza...
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:25, 24 Septembrie 2011
Solicitati in instanta incredintarea minorului.
Da,solicitati incredintarea minorului angajati-va un avocat competitiv care sa stie sa va apere.
Procesul poate fi destul de complicat si daca avocatul nu va stii sa va apere bine puteti avea surprize neplacute...
va multumesc mult pentru raspuns.
1. daca solicit incredintarea minorului mie trebuie sau nu citat tatal?,daca da -aceasta se va intinde pe multe luni,o cunosc din practica personala-am inaintat divort in romania si citarea deja dureaza multe luni:() ori instanta examineaza cauza in lipsa tatalui.caci acesta deja de 9 luni nu s-a facut viu
2. pot cere in aceeasi actiune ca romania sa fie recunoscuta ca residinta obisnuita a copilului ori acest lucru e imposibil?
3.in caz daca italia va dispune inapoierea copilului(pina ca o instanta romana sa-mi dea custodia) ce ar trebui sa fac?
4. indrumati-ma va rog din suflet...ce pasi trebuie luati pentru ca feciorul sa nu-mi fie luat si reintors in italia la un tata care ma obliga sa avortez,care m-a alungat din casa conjugala p/u ca am dorit sa pastrez acest copil,este o persoana violenta,instabila psihic,cu venit zero si absolut iresponsabil.

raspunsdeti-mi va rog la toate intrebarile(chiar si succint)...fiecare din ele are o enorma importanta.scuzati-ma de insistenta!!!
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
marinka24, utilizator
Spuneti ca aveti pe rol de multe luni dosarul de divort.
Incredintarea minorului este unul din cererile accesorii divortului iar in cazul incredintarii minorului mamei, domiciliul acestuia se stabileste pe cale de consecinta la dvs.
Probele pe aceasta cerere accesorie sunt altele decat cele pe divort...deci sunt usor in "ceata"...ce sa inteleg ..ca nu ati adus la cunostinta instantei ca din casatoria dvs. a rezultat un copil si nu ati depus certificatul de nastere transcris al acestuia si nu ati solicitat incredintarea acestuia ?
Instanta de divort este obligata sa se pronunte asupra incredintarii minorului, evident atunci cand are cunostinta ca din relatia de casatorie a partilor a luat nastere un minor..insist pe aceasta problema pentru ca am vazut cazuri cand partile nu au declarat nasterea minorilor la divort si s-au trezit dupa cu copii neincredintati....iar intrebarea dvs..."daca solicit incredintarea trebuie citat tatal" nu-mi suna deloc bine...raspunsul fiind fireste da.
Angajati avocat.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
in cererea de divort am declarat ca avem un copil comun,am anexat toate documentele necesare,dar avocatul meu a cerut doar stabilirea domiciliui copilului cu mama,nu si custodia. :(si daca nu ma insel nu e acelasi lucru.
iar acum daca vreau sa cer custodia copilului trebuie sa depun o cerere suplementara la dosarul inizial? ca dupa cite inteleg la pronuntarea divortului nu se va stabili custodia copilului,ci doar domiciliul acestuia:-/
si daca voi depune cererea privind custodia cauza se va judeca odata cu divortul? din acest considirent am intrebat daca sotul trebuie citat suplementar(caci lui i s-a transmis deja citatia in privinta divortului si stabilirea domiciliului copilului).
frica mea este ca pina in noiembrie(sedinta divort), din italia va veni ordonanta de inapoiere a copilului si atunci ce sa fac?
repet ca copilul in tara a venit cu acordul sotului(cu pasaport italian) si sint ramasa tot cu acordul lui.dar din cite stiu acum ma invinuieste in neinapoierea copilului.
trebuie inaintata o procedura separata care sa stabileasca ca resedinta obisnuita a minorului e aici???(atunci na va mai fi vorba de neinapoiere), si deci romania va fi competenta in privinta custodiei .
www.avocatnet.ro/content/for... .
explicati-mi va rog,ca sa-mi fac o schema de actiuni,caci am schimbat deja 2 avocati,care tot sugeau bani din mine,dar din pacate nu ca ii am multi.tot mai multe intrebari si mai putina claritate p/u mine.dar feciorul e tot ce am
va multumesc.cu respect

Alte discuții în legătură

Ramanerea in tara cu minor cetatean italian alexuta32 alexuta32 as vrea sa aflu daca stie cineva,daca am sanse sa raman in tara cu copilu minor de 2ani,sa nu ma mai intorc in italia cu el unde e nascut si recunoscut de ... (vezi toată discuția)
Rapire internationala de copil catalinagt catalinagt Buna ziua. Rog Dnii Avocati cu experienta in probleme de rapire internationala de minori sa-mi indice cum se poate rezolva urmatoarea situatie! O ruda a ... (vezi toată discuția)
Statului roman nu-i pasa de copii Schafy Schafy Conform unei hotarari judecatoresti din Romania trebuie sa-mi duc copilul in Italia la resedinta de baza,la tatal lui. Cand am plecat de acolo am plecat din ... (vezi toată discuția)