avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiuni

Va salut cu respect.
Revin cu o intrebare la care, deocamdata, nu gasesc raspunsul cert.
Am fost patru frati. Dupa decesul tatalui si mamei noastre, nu am facut succesiunea.
Intre timp, a decedat si un frate care are doi copii si o sotie supravietuitoare.
Intentionez sa-i chem in instanta pe ceilalti frati pentru iesirea din indiviziune.
Ca pe ceilalti doi frati si copii fratelui decedat trebuie sa-i chem in instanta, stiu. Problema este cu sotia fratelui decedat. Ea, nefiind mostenitoare, nu poate fi chemata la succesiune. Legea, insa, ii da dreptul la 1/4 din mostenirea lasata de fratele decedat, la lucrurile din casa si dreptul de a locui in casa, cel putin un an, sau pana la dezbatertea succesiunii.
Instanta va lua act de o eventuala tranzactie facuta intre noi si va stabili si cota parte care se va cuvenii copiilor fratelui nostru. In aceasta situatie, intreaga cota cuvenita fratelui decedat, va reveni copiilor lui. Dar, sotia supravietuitoare ce mai primeste, daca de cujus nu a avut nimic in patrimoniu (pentru ca, in afara de lucrurile personale, fratele nostru nu a avut nimic).
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 09:20, 23 Septembrie 2011
In situatia descrisa de dvs, pentru mostenirile succesive dupa parintii dvs, mostenitorii sunt numai descendentii, adica fratii, vii sau morti. Pentru ca am inteles ca fratele dvs. a murit dupa ce au murit ambii parinti, in acest caz nu vorbim de reprezentare succesorala (situatie in care nepotii dvs. ar fi urcat in locul, gradul si drepturile parintelui lor si ar fi mostenit ce ar fi mostenit acesta daca ar fi fost in viata), ci de retransmiterea mostenirii. Fratele dvs. fiind in viata si la decesul ultimului parinte, el a mostenit in fapt (692 c.civ) averea parintilor, aceasta confundandu-se cu a sa proprie si a lasat-o mai departe propriilor mostenitori (copii si sotia). Deci, fratele - la momentul decesului sau - a avut deja in patrimoniu cota de mostenire ce i se cuvine din dezbaterea mostenirii parintilor. Sotia defunctului dvs. frate, care in mod normal (daca sotul ei ar fi trait) nu ar fi avut ce cauta in acest proces, pentru ca este vorba de o retrasmitere a mostenirii si este mostenitoarea fratelui decedat, ar trebui sa dezbata succesiunea dupa sotul ei in acelasi timp.Deci, practic se poate considera ca este mostenitoare, fiind exact in aceeasi situatie cu a copiilor ei. (nepotii dvs.). Mentionez ca exista o mica problema la retransmitere, si anume daca nepotii dvs. si sotia vor putea face dovada ca fratele dvs. decedat a acceptat tacit mostenirea in termenul legal de 6 luni dupa decesul ultimului parinte ori ca, daca fratele a murit in interiorul acestui termen, au acceptat ei (dreptul de optiune fiind o componenta a mostenirii). Daca insa termenul de prescriptie a expirat, beneficiarii retransmiterii nu mai sunt beneficiari in fapt, ptr. ca titlul de mostenitor al tatalui/sotului lor s-a stins prin prescriptie. Deci, in aceasta situatie, nu mai au dreptul la nimic.La mostenirile succesive se intocmeste un singur certificat de mostenitor. Cel mai usor gasiti rezolvare (mai ales ca vorbiti de o eventuala tranzactie) apeland la un notar, care elucideaza problema, cap-coada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

succesiunea dupa parintii ... olga2011 olga2011 doresc sa deschid succesiunea dupa parintii decedati cu multi ani in urma.suntem doi frati eu fara copii,un frate decedat cu trei copii va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Sotul supravietuitor are dreptul la mostenirile ,,primite'' de sotia decedata??? C_CRISTINA C_CRISTINA In aceeasi casa locuiesc 2 familii: bunicii (din partea mamei), parintii si cei 2 copi majorii, casa apartinand bunicilor. Mama (fata bunicilor) moare. Nu se ... (vezi toată discuția)