Buna ziua ,
Eu si sotul meu locuim in Germania , dar avem si in Romania casa unde venim cand putem de des.Sotul meu lucreaza in Germania in IT .Intrebarea mea este daca ar fi posibil sa isi deschida in Romania un PFA sau un SRL , prin care sa poata lucra in Germania tot in domeniul IT , dar pe cont propriu ?
Si in cazul acesta unde ar trebui el sa plateasca impozitul pe salariu , pentru sanatate si .......totul?
P.S : Daca exista cineva pe aici care deja face asta ( adica are un PFA sau un SRL intr-o tara U.E) , as fi super incantata daca ar dori sa vorbeasca cu mine.
Multumesc mult !
Stimata doamna,
Da, se poate infiinta un srl in Romania si in Germania sa lucreze in baza unui contract de prestari servicii sau colaborare.
In acest caz taxele si impozitele se vor plati in Romania.Pentru a va putea ajuta cu detalii va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail.
Va dorim succes !
se poate infiinta PFA in tara si puteti desfasura activitatea oriunde in UE sub aceasta forma de organizare. impozitul se plateste in ROmania si cred ca este mai avantajos si mai mic ca in Germania :)
Buna ziua ,
Va multumesc pentru raspunsuri.Deci ar fi posibil sa isi deschida in Ro un PFA.
Dar , noi stand in continuare in Germania , oare cum se plateste asigurarea de sanatate??Platim in Ro aceasta asigurare , si nu mai platim aici , dar se poate , nu stiu cum sa ma exprim corect , este valabila aici ? Sau cum se poate face mai bine?
Daca platesc in Ro impozit , atunci sunt automat asigurata ( asigurare de sanatate) si in Germania??
Sper ca nu v-am incurcat!!!!!!!!!!!!
OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, prevede la art.3:
Art. 3. - (1) In temeiul dreptului la libera initiativa, al dreptului la libera asociere si al dreptului de stabilire, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege.
(2) Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa.
(3) Prezenta ordonanta de urgenta se aplica pentru activitatile prevazute de Codul CAEN a caror desfasurare in una dintre formele prevazute de art. 4 nu este reglementata exclusiv potrivit unei legi speciale.
Art. 4. - Persoanele fizice prevazute la art. 3 alin. (1) pot desfasura activitatile economice dupa cum urmeaza:
a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.
Art. 38. - Persoanele prevazute la art. 4 sunt platitoare de impozit pe venit in conditiile prevazute de Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Impozitul se plateste pentru veniturile obtinute si nu va asigura si sanatatea.Contributia pentru sanatate se plateste separat de impozit dar nu este obligatoriu de platit de catre o PFA, conform art.18 din OUG 44/2008.
Art. 18. - PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.