avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz din partea administratorului de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz din partea administratorului de bloc

Buna ziua,
Am apartamentu inchis in termopan si izolat termic, am contoare de apa si caldura, nu am pt gaze, si cu toate astea sunt obligat pe perioada iernii sa platesc caldura la comun, in conditiile in care in bloc sunt mai mult de jumatate restantieri. Explicatia administratorului a fost ca asa s-a votat de catre toti locatarii blocului repet majoritatea restantieri cu sume intre 1000-4500 ron. Am cerut ca daca tot se merge pe vot sa voteze doar cei cu datoriile la zi, dar degeaba.....
Ce ma sfatuiti sa fac ? poate administratoru sa decida pe banii mei ? eu vreau sa platesc cat consum chiar daca e mai mult decat in varianta la comun.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:49, 26 Septembrie 2011
N-ati dat amanunte in ce conditii v-ati instalat contoarele la caldura, ce demersuri ati facut pentru montarea acestora, daca sunt din tipurile agreate de furnizorul de energie termica si daca aveti acordul sau in acest sens. Din cate stiu, referitor la consumul de energie termica solutia contoarelor individuale nu este reglementata prin lege (cu exceptia repartitoarelor de costuri), daca nu aveti bransament indiividual.
Din pacate, pentru a plati cat consumati, astazi in Romania, este o lupta cu morile de vant: este nevoie de o investitie foarte mare pentru a va realiza un bransament separat. Numai in aceste conditii puteti fi sigur ca veti plati cat consumati. Daca asteptati solutii de la asociatie, aceasta nu are optiuni legale la cererea dvs., ci doar de compromis, cu exceptia cazului mentionat anterior (repartitoare).
~ Conținut șters la cerere ~
Scara este contorizata la nivel de apartament pentru caldura?

Administratorul nu v-a explicat asa cum trebuie! Caldura la comun nu se plateste (repartizeaza) pentru ca s-a votat. Ea trebuie platita pentru ca aveti caldura pe tevile verticale care nu este masurata de repartitoare si pentru ca tevile verticale fac parte din partea comuna a instalatiei de caldura. De asemenea dv. mai beneficiati de caldura din ambientul holurilor incalzite pe spatiile comune, chiar daca nu sesizati aceasta.

Daca aveti montate repartitoare de caldura pe caloriferele din casa, asociatia trebuie sa tina seama de citirile care se fac de catre o firma specializata. In ceea ce priveste plata caldurii pentru incalzirea spatiilor comune ( daca aveti pe acolo asa ceva) tot acea firma specializata v-a calcula si repartiza cantitatile pe apartamentele din condominiu, care deasemeni obliga asociatia sa tina cont de aceasta repartizare.
Ceea ce trebuie inteles este ca se repartizeaza cantitatile individuale pentru incalzirea aferenta consumurilor de energie termica ale INSTALATIILOR DE INCALZIRE aflate in proprietatea comuna.Daca pe instalatiile acestea sunt montate repartitoare se tine cont de ele ( se aplica principiul de proportionalitate) , daca nu sunt montate atunci se calculeaza consumul in functie de suprafata radianta.
Deasemeni avand in vedere dispozitiile Legii 325/2006 , CAPITOLUL VI , SECTIUNEA a 4-a repartizarea costurilor, Art.29-(1) se stabileste o metodologie de repartizare a costurilor care se aproba in adunarea generala a asociatiei de proprietari, in baza metodologiei elaborate de ANRSC.
Deaceea Doamna, tot ce hotaraste majoritatea proprietarilor ca metodologie de calcul trebuie urmat de catre acea firma specializata in citirea si calculul repartitoarelor de costuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
johnpescar, utilizator
@johnpescar

Sunteti confuz cand afirmati ca AG stabileste o metodologie in baza metodologiei elaboborata de ANRSC.
Adunarea Generala nu stabileste modul de calcul, despre care este vorba in acest topic, intrucat utilizatorul pune problema "ca de ce plateste caldura la comun daca are repartitoare" - ceea ce inseamna deja mod de calcul, ci stabileste printre altele cand se face citirea repartitoarelor, lunar, la 2 luni, o data pe an, daca se face verificarea citirii etc, chestiuni care sunt cuprinse in metodologia cadru ANRSC, dar fixarea de amanunt lasata in seama fiecarei asociatii in parte.

Asociatia nu poate interveni sub nicio forma si sub niciun motiv in elaborarea metodologiei de calcul, pentru ca daca ar fi asa n-ar mai fi necesar niciun algorirm de calcul si fiecare si-ar imparti costurile caldurii cum i-ar trece prin cap.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)