avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon minor

Buna ziua! Am o intrebare la dvs.! Va rog respectuos sa-mi raspundeti!
Mama unui minor de 2 ani este plecata de 2 luni de langa copil! Ea traieste cu un barbat, la 3 case de domiciliul minorului! Acest barbat cu care ea traieste acum, a avut o nevasta, legal, nu stim daca a divortat de ea , dar stim ca si-a alungat fosta nevasta cu tot cu copil (in varsta de 3 ani) de acasa!
In tot acest timp, de 2 luni, mama copilului in cauza, nu s-a interesat de el, nici macar sa-l vada, cu toate ca este la 3 case de el!!
Care sunt pasii pt a declara abandon de familie, in situatia in care tata minorului are grija de copil, impreuna cu bunicii! Ce sanse avem sa castigam copilul in instanta? Ea ne ameninta ca ia copilul si ca face ce vrea cu el! Cum sa procedam?
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
ancanet, utilizator
Cel mai recent răspuns: ancanet , utilizator 18:32, 24 Septembrie 2011
Promovati la judecatoria competenta actiune civila de ''reincredintarea minorului"".In speta data ,aveti sanse de reusita.
Multumesc, am reeditat mesajul! Ne este frica sa deschidem proces, mai ales ca mama copilului nu se arata interesata de el, pt ca in romania 99 la suta copilul revine mamei! Suntem disperati, mai ales ca stim ca ea se foloseste de copil ! Copilul este la noi, are parte de toata dragostea!
A parasit domiciliul acum 2 luni fara a da vreun detaliu, ca pe urma sa aflam stupefiati ca traieste cu un barbat in sat! si ne si mai ameninta ca ia copilul! Rog insistent! Ce sanse avem?
Nu,nu aveti dreptate.In cazul acestui proces factorul determinant il are Legea 272/2004 si Conventia cu privire la drepturile copilului:


Potrivit art.2 din Legea nr.272/2004 , ‘’principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii,intreprinse de autoritatile publice si de organismele private ,precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti’’.
De asemenea,in conformitate cu art.3 din Conventia cu privire la drepturile copilului,ratificata de Romania prin Legea nr.18/1990 republicata in M.O. nr.314/13.06.2001,’’in toate actiunile intreprinse de institutiile de asistenta sociala ,publice sau private,de instantele judecatoresti,autoritatile administrative sau de organele legislative,interesele copilului vor prevala''.
Statele parti se obliga sa asigure copilului protectia si ingrijirea necesare in vederea asigurarii bunastarii sale,tinand seama de drepturile si obligatiile parintilor sai,ale reprezentantilor sai legali sau a altor persoane carora acesta le-a fost incredintat in mod legal,si in acest scop vor lua masurile legislative si administrative corespunzatoare.’’
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
andymaurul, utilizator
Are vreo importanta ca eu nu sunt legal casatorit cu doamna care si-a parasit copilul?
Acest caz este mai vechi, dle avocat, am postat pe acest site situatia la un moment dat! Sunt minge de ping pong pt aceasta doamna!i Dar....rabdarea mea..! Si nu contez eu asa de mult , cat conteaza copilasul meu ! Dar legea....face viata unui copil.....si eu nu vreau ca viata copilului meu sa o hotarasca , in nestiinta de cauza un judecator, care 99 % acorda mamei copilul! De aceea am inghitit atatea! Sunt eu de condamnat?
Sa-mi fac curaj sa deschid proces? In cazul acesta , sa-mi iau un avocat bun?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
ancanet, utilizator
In ceea ce priveste incredintarea minorului de catre instanta prin hotarare judecatoreasca,acest aspect nu este relevant,daca sunteti tatal natural al acestui copil.

Alte discuții în legătură

Program incredintare minor Cristian81 Cristian81 Am avut o relatie in concubinaj cu cetatean turc din care a rezultat o fetita care in prezent are 6 anisori, cand l-am cunoscut si bineanteles dupa ce ... (vezi toată discuția)
Divort tania_klb23 tania_klb23 Buna ziua!!! Sunt casatorita de un an de zile,am un bebe de 4 luni,si vreau sa divortez,dar mi-e frica sa nu raman fara bebe.Vreau sa stiu care sunt motivele ... (vezi toată discuția)
Incredintarea copilului firu-daniel firu-daniel buna seara!as dori sa fiu ajutat si informat in legatura cu o problema pe care o am;eu locuiesc in italia si am un baietel de 4ani in romania,sunt despartit de ... (vezi toată discuția)