iuliana2707 a scris:
Buna seara! Ma numesc iuliana, sunt studenta(ultimul an de master) m-am angajat recent de 2 saptamani, spatamana acesta am avut o operatie de apendicita. Asi vrea sa stiu cate zile de concediu medical ar trebui sa am si daca voi fi platita avand in vedere k nu am decat 2 saptamani lucrate.
Cat la suta din salariu mi se va da asta in cazul in care voi fi platita.
multumesc mult
1. Art.12,(1)Norme de aplicare a OUG 158/2005:
(1)
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme,
se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare
Cum dvs. spuneti ca nu ati lucrat decat 10 zile,nu aveti indeplinita conditia celor 22 de zile lucrate(stagiu de cotizare),in concluzie
nu veti putea fi platita decat daca ati fost operata in urgenta,caz in care se aplica prevederile art.14 din norme,deci nu este nevoie de stagiu de cotizare.
ART. 14
În cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA,
dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă nu este condiţionat de realizarea stagiului de cotizare.
2.Cat despre durata cm,veti primi un cm pt. perioada internarii,iar mai apoi,in conditiile prevazute de art.30din norme:
(3) La externarea din spital se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar in cazuri speciale, cu aprobarea medicului-sef de sectie, pana la maximum 21 de zile calendaristice.
(4) Dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital, in cazul in care starea sanatatii pacientului nu permite reluarea activitatii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeasi afectiune, urmand ca, in cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca, sa trimita pacientul la medicul din ambulatoriul de specialitate.
3.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10 din OUG nr.158/2005,sau prin aplicarea procentului de 100%asupra bazei de calcul,daca este vorba despre o urgenta medico -chirurgicala.