avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nu a eliberat contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nu a eliberat contract

Un amic si-a cumparat recent un apartament printr-o agentie imobiliara. Agentia imobiliara era o agentie micuta cu vre-o 5 angajati din cate am inteles. Patronul a semnat cu el un contract de mana, (scris de mana) in care erau trecute toate obligatiile lui fata de agentie (plata comisionului, cum ca daca cumpara un apartament fara agentie care a fost vazut prin agentie il dau in judecata, etc.) precum si obligatiile agentiei catre el (nu stiu care sunt nu am citit contractul doar din ce mi-a zis el). Intrebarea mea e urmatoarea: Poate sa il sa ii zicem "saboteze" agentia imobiliara? Presupun ca da dar cum?, In caz ca il "saboteaza" agentiile imobiliare cui raspund ?(la urma urmei nu i-a eliberat un contrac tip ci o "ciorna" de mana, lucru care nu l-ar interesa (agentia nu plateste impozit ii treaba statului care oricum fura mult mai mult nu are treaba cu patronul ca nu plateste taxe la stat), vrea sa plateasca comisionul doar ca nu stie care e procedura si riscurile, si in caz ca cui sa se adreseze).

P.S. Am scris gresit titlul si nu il pot edita trebuia sa scriu "Nu a eliberat contract", srry de greseala.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
CountPorcula, utilizator
Cel mai recent răspuns: iulia. , utilizator 16:37, 26 Septembrie 2011
Dreptul civil romanesc este dominat de principiul consensualismului, ceea ce inseamna ca e suficient ca partile sa cada de acord pentru ca, in cazul dumneavoastra, contractul sa se considere incheiat. Inscrisul la care faceti referire face dovada contractului incheiat intre parti si ca atare amicul risca sa plateasca despagubiri.
rarespopa a scris:

Dreptul civil romanesc este dominat de principiul consensualismului, ceea ce inseamna ca e suficient ca partile sa cada de acord pentru ca, in cazul dumneavoastra, contractul sa se considere incheiat. Inscrisul la care faceti referire face dovada contractului incheiat intre parti si ca atare amicul risca sa plateasca despagubiri.

Aha am inteles ideea. Faza e nu ca nu vrea sa plateasca (ar fi culmea ca agentia imobiliara sa faca munca "patriotica" pt. amicul meu). Ideea e ca ii e mai mult frica de o eventuala teapa, iar agentia imobiliara sa nu poata fi trasa la raspundere in lipsa unui contract oficial (nu figureaza nicaieri contractul/intelegerea, nici la notar, nici la finante, nicaieri + ca semnatura de pe contract amicul meu hb nu are daca e semnatura "oficiala" a patronului sau vre-o "mazgaleala".
CountPorcula a scris:

Un amic si-a cumparat recent un apartament printr-o agentie imobiliara.

Din afirmati dumneavoastra inteleg ca deja s'a incheiat contractul de vanzare cumparare. Conform art. 97 din OUG nr 174/ 2008 - O tranzactie imobiliara se considera incheiata in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au semnat actul de vanzare-cumparare.
Nu stiu ce intelegeti dumneavostra prin acest "poate agentia imobiliara sa-l saboteze" dar atat timp cat agentia a intermediat tranzactia si amicul deja a incheiat contractul de vanzare cumparare.. tot ce poate pretinde agentia este comisionul de intermediere. Acesta are de obicei o valoare procentuala din pretul platit pe imobil.Plata comisionului se efectueaza in momentul incheierii contractului de vanzare cumparare intre amic si fostul proprietar al imobilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract de vizionare - legal sau santaj montecassino montecassino Am insotit-o pe prietena mea sa vizioneze un apartament intalnindu-ne cu un agent imobiliar. Acesta ne-a spus ca este obligatoriu sa semnam un precontract de ... (vezi toată discuția)
Conditionarea vanzarii unui apartament de plata comisionului la agentie alpet alpet As vrea sa stiu care este parerea unui jurist despre urmatoarea situatie: Am gasit un apartament oferit spre vanzare de catre o agentie, pe un site de ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare fara respectarea contractului de comision INDEMNIZATIECC INDEMNIZATIECC Va rog ajutati-ma cu un raspuns: Am cumparat o garsoniera. Inainte de autentificarea actelor la notar a fost semnat un Contract de comision, Dupa semnarea ... (vezi toată discuția)