Va prezint mai jos urmatoareal situatie, va rog sa ma ajutati cu o infomatie:
-am oferit fiului meu in urma cu cativa ani o suma de bani sa-si cumpere un apartament pe numele meu si al sotului meu, urmand ca eu impreuna cu sotul sa ne prezentam la notar. Am fost informata de catre fiul meu ca a cumparat apartamentul pe numele lui si al sotiei lui. Eu atunci nu am comentat, am zis ca oricum apartamentul ramane in familie, ei sunt casatoriti de multi ani si nu e o problema.
Fiul meu s-a mutat intretimp in alt apartament si mi-a spus ca pot sa ma mut si eu in apartamentul cumparat cu banii mei dar in calitate de chirias. Situatie nu-mi convine deloc, sunt bolnava, sotul meu la fel, nu avem alt apropretate, ne putem trezi in strada oricand si doresc sa recuperez acest imobil, adica sa fie trecut pe numele meu si al sotului pentru ca a fost cumparat exclusiv din banii nostri.
Nu am cu cine sa ma inteleg, fiul meu si nora mea nu vor sa imi cedeze imobilul. Intentionez sa ii dau in judecata. Am dovezi de provenienta banilor, martori.
Va rog din suflet sa-mi spuneti ce sanse am, cum se procedeaza in aceasta situatie? poate fiul meu se va indupleca sa imi cedeze imobilul, dar nora mea nu cred. Rog sfaturi cat de urgent.
cazul este extrem de dificil. nu puteti rezolva decat prin instanta, dar aveti castig de cauza doar in masura in care veti reusi sa probati ca le-ati dat acei bani in exclusivitate pentru achizitionare. Repet probatoriul este foarte dificl , mai ales daca nu aveti martori directi in acest sens. Consultati un avocat la cazul in speta.
Va multumesc frumos.
1.Chletuielile de judecata se raporteaza la valoarea imobilului? Sunt pensionara, avem reduceri la plata cheltuielilor de judecata?
2. Daca fiul meu recunoaste pana la urma ca toti banii sunt de la mine si de la sotul meu, nora mea mai are castig de cauza? Ma bazez totusi ca fiul meu mai are suflet fata de parintii lui.
Va trebui sa faceti dovada in instanta ca :
- ati dat acei bani fiului dvs;
- acei bani au fost dati pentru a cumpara apartamentul pe numele dvs. si al sotului, adica nu au reprezentat o donatie sau un dar manual facute fiului.
Dovada va fi dificil de facut intrucat :
- de regula dovada acordarii unei sume de bani se face cu acte, nu cu martori. Puteti invoca imposibilitatea morala de preconstituire a unui inscris, decurgand din calitatea dvs. de rude foarte apropiate.
- aveti nevoie de martori care sa fi asistat la discutiile dintre dvs. si fiul dvs.
Va trebui sa explicati instantei si de ce a fost nevoie sa dati banii fiului, ca sa achizitioneze apartamentul in numele dvs. si de ce nu il puteati cumpara dvs. personal.
Afirmatia este greu de crezut intrucat :
- fiul dvs. nu putea cumpara apartamentul in numele dvs. decat daca avea procura speciala in acest sens;
- ati ramas in pasivitate cativa ani, desi ati cunoscut ca fiul a cumparat apartamentul pe numele sau.
da, se va taxa la voaloare deoarece veti solicita suma de bani , nu apartamentul...Puteti obtine scutire de taxa de timbru de la Ministerul finantelor daca aveti pensie extrem de mica. puteti incerca...eu as sugera mai curand o actiune penala pentru inselaciune...ar putea sa il trezeasca pe fiul dvs. si pe nora:oops:
Eu locuiam in provincie si apartamentul a fost cumparat in Bucuresti. Nu am putut veni imediat in Bucuresti pentru a merge la notar, fiul meu a cumparat repede imobilul pentru a nu-l pierde.
Am martori care au asistat la discutii si la inmanarea banilor de catre mine fiului meu. Toti banii au provenit din vanzarea unui teren care s-a facut la aprox. doua saptamani inainte de cumpararea imobilului. Eu consider ca am fost mintita si inselata.
Daca fiul meu recunoaste, ce sanse am? Rog din suflet sa imi raspundeti. M-am mutat la Bucuresti in imobilul cu pricina pentru ca am nevoie de medici oncologi din Bucuresti.