avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... TERMEN: plangere impotriva rezolutiei procurorului ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

TERMEN: plangere impotriva rezolutiei procurorului -va rog un raspuns URGENT

doresc sa stiu care sunt termenele pentru depunrea plangerilor impotriva rezolutiilor procurorului si daca "mica reforma "a afectat modul de apelare in instanta impotriva rezolutiilor; cazul meu este urmatorul :
am facut plangere adresata primului procuror de pe langa judecatorie in data de 22 august 2011 impotriva rezolutiei procurorului de scoatere de sub urmarire penala din data de 11.07.2011, fiindu-mi comunicata in data de 4.08.2011.
avizul de confirmare al parchetului are data de 23 august.
pana acum n-am primit raspuns de la primul procuror deci trebuie sa ma adresez instantei cumulat in max 40 de zile incepand cu 23 august ??? lucratoare ? cum se calculeaza? si formulez plangerea in baza art 278 alin 3 ???
si mai am o intrebare : persoana a fost cercetata timp de doi ani fara ca eu care am facut plangerea initiala sa fiu audiata, sau sa mi se aduca la cunostinta, mai mult exact cu 2 zile inainte de scoaterea de sub urmarire, procurorul a observat ca nu mai este in termen si a dat aceasta rezolutie, la dosar nu exista nici un demers executat de procuror sau de catre politie timp de doi ani!
este normal?
cu multumiri
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 00:17, 26 Septembrie 2011
Cele 20 zile de cand procurorul trebuia sa va raspunda,pentru a va adresa instantei pe 278 indice 1, se calculeaza separat de primele 20 in care primul procuror trebuia sa raspunda plangerii dvs. Cele 2 termene curg separat, nu se cumuleaza.Trebuie sa aflati cand a fost inregistrata plangerea dvs. in registrul special destinat plangerilor impotriva solutiilor NUP, pentru a putea sa primiti un raspuns exact.Megeti la parchet sa va dea numarul de intrare in acest registru.Daca nu aveti aceasta posibilitate, cu aproximatie, termenul de depunere a plangerii in instanta ar fi 03.oct.
Art. 278 indice 1 c.proc.pen.
Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecatăDupă respingerea plângerii făcute conform art. 275–278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.

În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile.

Art. 186 c.proc.pen.
Calculul termenelor procedurale.
La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul menţionat în actul care a provocat curgerea termenului, afară de cazul când legea dispune altfel.
La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună ce nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.

Deci:
-temei de drept art 278 indice 1 c.proc,pen.
-20 de zile calendaristice de la data expirarii termenului initial de 20 de zile .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul penal dynsky dynsky conform art 2781 plingere impotriva rezolutiei procurorului sunt obligat sa fac aceasta plingere in termen de 20 de zile de la primirea instintarii . dupa ce ... (vezi toată discuția)
Drept penal - respingere plangere impotriva rezolutiei prim-procurorului formulata in termen Lucian27 Lucian27 Am formulat plangere impotriva rezolutiei prim- procurolului la Judecatorie si mi-a respins-o ca tardiv formulata, desi pot dovedi cu stampila de plicul ... (vezi toată discuția)
Termen contestatie alex_alexa alex_alexa buna ziua!am depus o contestatie la prim procuror impotriva rezolutiei data de catre procurorul de caz,va rog respectuos sa imi spuneti in cat timp legal de la ... (vezi toată discuția)