avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... conventie matrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

conventie matrimoniala

1.se poate stabili printr-o conventie matrimoniala care este proportia in care mostenitorii legali ai celor doi soti vor mosteni bunurile dobandite de acestia in timpul casatoriei ?
2. daca se incheie o astfel de conventie,prin care se stabileste ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt ale celor doi soti in proportie de 50%-50%,iar acestia au copii din casatorii anterioare,in ce proprotie vor mosteni copiii aceste bunuri ?
mi-ar fi de mare folos daca mi-ati putea lamuri aceste lucruri si va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 10:30, 26 Septembrie 2011
1. Nu. Pactul asupra unor mosteniri viitoare este interzis.
2. Mostenitorii vor veni la mostenirea autorului lor, respectiv la bunurile proprii si la cota parte din bunurile comune , impreuna cu sotul supravietuitor. Sotul supravietuitor are 1/4 din mostenirea sotului decedat iar descendentii, adica copii 3/4...depinde cu ce clasa vine sotul supravietuitor in concurs.....pentru ca se schimba cotele.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
ContSters141818, utilizator
Confirm cele scrise de colega de mai sus.
Sotii ar mai putea incheia testamente prin care sa dispuna modul de impartire a mostenirii.
Imparteala de ascendent trebuie sa includa toti descendentii in linie dreapta care vin la mostenire, in nume propriu sau prin reprezentare. Deci, daca aveti un copil decedat si are copii la randul sau, acestia trebuie trecuti in acest act. Imparteala de ascendent poate imbraca forma testamentara si este supusa sub sanctiunea nulitatii absolute regulilor testamentare sau a donatiei, fiind supuse regulilor de forma ale donatiei, forma autentica. La testament nu este obligatoriu, insa tinanad cont de complexitatea acestui act si de validitatea lui este recomandat sa fie facut in forma autentica.Si imparteala de acsendent trebuie sa tina seama de rezerva succesorala.Daca imparteala de ascendent este donatie efectele acesteia se nasc din momentul incheierii actului, daca este testament de la moartea asecendentului care a facut acea imparteala.
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
ContSters141818, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Imparteala de ascendent emiliamaria emiliamaria Va rog sa ma lamuriti in ce situatie se foloseste aceasta procedura? (vezi toată discuția)
Mostenire august79 august79 in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)