avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... pers fizica poate imprumuta asociatie?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

pers fizica poate imprumuta asociatie?

Buna ziua.

Intrebarea pe care vreau sa v-o adresez este legata de imprumuturi. Am inteles din alte sectiuni ale forumului ca o persoana fizica poate imprumuta cu bani o firma, o societate.
Asociatia de care apartin este “din domeniul cultural-sportiv, non-profit, neguvernamentala” si “persoana juridica de drept privat, cu autonomie gestionara si financiara”(citez din Statutul asociatiei).
Problema este ca noi am inceput sa facem incasari din cotizatii abea din august si nu avem suficienti bani pentru amenajarea unui spatiu pentru desfasurarea activitatii. Aceasta problema trebuie rezolvata cat mai repede posibil, iar presedintele asociatiei si inca o persoana fizica s-au oferit sa imprumute asociatia cu suma de bani necesara (bineinteles, fara sa ceara dobanda).

As vrea sa stiu daca se poate face un astfel de contract de imprumut prin care asociatia primeste bani de la o persoana fizica, cum ar trebui sa arate contractul, daca trebuie aprobat de avocat, notar sau de altcineva, daca trebuie inregistrat undeva, precum si alte detalii despre procedura.

Mentionez, in eventualitatea ca schimba lucrurile cu ceva, 2 citate din statutul asociatiei:
- “ Asociatia ... va desfasura alte activitati in scopul acoperirii fondurilor necesare achizitionarii de aparatura, amenajarea spatiului de antrenament, chirii pentru spatii ...” (Cap.II,art.12)
- “Patrimoniul Asociatiei la constituire este de [...]. Acesta va fi completat, pe parcurs, cu sume ce vor proveni din: donatii ale persoanelor fizice si juridice; legate testamentare; sponsorizari; cote din reclame, beneficii obtinute din spectacole ..., alte activitati cuprinse in Statut.”(Cap.IV,art.28)
M-am gandit sa mentionez citatele pentru ca un consultant mi-a spus la un moment dat ac orice actiune am vrea sa facem trebuie sa ne uitam mereu in statut, iar eu recunosc ca, desi am semnat, sunt unele lucruri din statut pe care nu le inteleg.

Astept un raspuns cat mai repede,
Va multumesc anticipat.

Cami
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:31, 12 Septembrie 2008
Se poate face un contract de imprumut intre asociatie si cele 2 persoane fizice, asta in cazul in care cele 2 persoane isi vor banii inapoi. Codul civil reglementeaza contractele de imprumut, in cadrul articolelor 1576 - 1590.
O alta varianta ar fi incheierea unui contract de sponsorizare intre asociatie si cele 2 persoane.
In primul rand, tin sa va multumesc pentru raspuns.

Am citi in Codul civil despre imprumut, art 1576-1590, si am vazut, in diverse locuri, cum ar arata un astfel de contract.
Insa nu stiu cum se procedeaza la semnarea contractului:
Trebuie sa fie prezent un avocat sau un notar de fata? Sau trebuie sa fie niste martori si sa semneze si ei?
Asociatia trebuie sa dea chitanta pentru banii primiti?
Asociatia trebuie sa justifice tot ce se intampla cu banii. Cum se procedeaza atunci cand asociatia restituie banii? (persoana fizica nu are cum sa dea chitanta). Este suficienta o "dispozitie de plata"?
1. Nu este obligatoriu sa se incheie contrcatul de imprumut la notar.
2. Pentru banii primiti asociatia va elibera dispozitie de incasare.
3. La restituirea banilor asociatia trebuie sa intocmeasca o dispozitie de plata.
4. Asociatia nu are obligatia sa justifice banii primiti fata de cel de la care imprumuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare cheltuieli de constituire societate carlos888 carlos888 Va salut! Am o intrebare legata de recuperarea ceheltuielilor de constituire a societatii. Am un SRL sunt asociat unic si administrator. Care este modul ... (vezi toată discuția)
Imprumut de la o persoana fizica catre o asociatie sportiva bulgaras10 bulgaras10 am citit undeva ca trebuie facuta o dispozitie de incasare?cine o formuleaza si cum?pot gasi undeva un tipizat?dar pentru a se recupera banii,cum se ... (vezi toată discuția)
Explicatie termeni imprumutul de consumatie tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog frumos, as dori o explicatie pe intelesul tuturor a art.1576 din Codul Civil.L-am citit nu o data, dar nu inteleg foarte bine.Este vorba de ... (vezi toată discuția)