avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident usor masina-scuter
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident usor masina-scuter

In urma cu un an, am avut un accident; tineam directia de mers, cand brusc un scuterist s-a atins cu ghidonul de oglinda mea, s-a dezechilibrat si a cazut. Am oprit dar nu pe loc (eram in trafic , nu puteam sa opresc chiar pe loc..), m-am intors si scuteristul disparuse deja. Nu am declarat accidentul pentru ca nu aveam nici o avarie, nici macar o zgarietura si nu am reusit sa vad nr scuterului .
Dupa vreo cateva zile am primit citatie de la politie. M-am dus , mi-au retinut permisul dar mi-au dat dovada, cu care am circulat 5 luni, dupa care m-au chemat si mi-a anulat-o alt politist , nu cel care incepuse sa se ocupe de caz. Motivul schimbarii a fost ca fapta nu a fost incadrata corect si ca trebuia trecuta la penal..... pai cu ce eram eu de vina unde s-a incadrat fapta? Ei au incadrat-o....
Intre timp, m-a sunat scuteristul (nu stiu cum a aflat nr meu..), sa ne intalnim, m-am intalnit, si bineinteles voia bani (daune morale ca a avut niste escoriatii la cot si reparatia scuterului), nu i-am dat pt ca cerea prea mult.Asta s-a intamplat la vreo luna de la accident.
Asadar, de 7 luni , de cate ori intreb politistul care se ocupa mi se spune ca asteapta raspunsul de la IML.... mentionez ca politistul este foarte nesimtit, imi vorbeste de parca as fi cel putin sclavul lui....imi tranteste telefonul in nas cand in sun... ma nou, mi-a spus sa ma duc eu la IML si sa intreb ce caz? e normal?
intrebari:
Cum pot sa accelerez un pic acest proces? as vrea sa aflu si eu un raspuns , o rezolvare de la politie...unde sa ma adresez? sa fac plangere? chiar nu stiu....sunt prins in ingramadeala birocratica...
Va rog orice raspuns imi poate fi de folos....

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:11, 11 Septembrie 2008
Ati incalcat vreo regula de circulatie ?? Aveti vreo vina in producerea accidentului?
Din cele relatate de dvs nu reiese acest lucru , ci faptul ca respectivul participant la trafic , cel pe scuter , a aparut inopinat , s-a dezechilibrat si a cazut.
Din informatiile de mai sus , nu ati savarsit nici o infractiune, nu reiese vinovatia dvs .
Sigur ca anumite elemente nerelatate de dvs ar putea schimba situatia de fapt.
Nu achitati nici o suma de bani , atata vreme cat nu se constata vinovatia dvs si nu este angajata raspunderea penala.
Relatati cu exactitate cele intamplate organelor politiei judiciare astfel incat acestea sa constate aspectele de fapt si de drept ale acestei situatii.
Puteti lua legatura cu un avocat pentru ajutor in acest sens.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Da, trebuia sa declar accidentul.... dar din pacate, nu l-am declarat ca nu am avut nici o zgarietura, nr scuterului nu am reusit nici sa-l vad, m-am gandit ca nu am ce declara ... daca il declaram eram in regula dupa parerea politistului.

Deci sunt bagat la parasirea locului accidentului...#-o

Da, scuteristul chiar a aparut din senin, de fapt cred ca mergea printre masini, printre benzi (cum fac de obicei, de altfel)
Mentionez ca aveam un coleg de serviciu in masina, iar el poate confirma in caz de nevoie exact cum s-a intamplat .

Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat !
Daca mai are cineva vreun comentariu, va rog mult de tot indrumati-ma !!
parasirea locului accidentului este infractiune, este primul incident de aceasta natura?
Daca da, ati putea fi sanctionat ,in cel mai bun caz cu un amenda administrativa , ceea ce nu constituie antecedent penal.
Este foarte important ca nu exista vinovatie in producerea respectivului accident , ci ca respectivul participant la trafic , cel pe scuter , a aparut subit langa dvs.
Atitudinea dvs este foarte importanta :colaborati cu organele politiei judiciare in luarea de declaratii , faceti mentiunea ca regretati fapta , ca sunteti la prima abatere (daca asa este ), acestea sunt circumstantze atenuante judiciare ce ajuta la individualizarea pedepsei .
puteti lua legatura si cu un avocat
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Este primul incident de aceasta natura.
Problema cea mai mare este ca acum agentul de politie care se ocupa de caz imi tot spune ca dosarul este acum la IML,ca sa se stie excat daca scuteristul a avut vreo rana. de 7 luni este la IML..... banuiesc ca nu am ce face in acesta situatie decat sa astept. Chiar nu reusesc sa inteleg de ce dureaza atat, este posibil ca celalalt este citat la IML si nu se prezinta? sau IML-ul face raport pe baza datelor pe care le primeste de undeva anume? nu inteleg .... si daca nu se prezinta cat poate sa dureze ? la nesfarsit ? nu exista un termen specificat in vreo lege?
Daca imi pun un avocat credeti ca s-ar rezolva lucrurile?
un avocat cu sigurantza va poate indruma.
Chiar daca cel pe scuter va avea certificat medico legal , trebuie sa se stabileasca vinovatzia dvs in producerea respectivei vatmari , altfel nu poate fi angajata raspunderea penala.

Alte discuții în legătură

Accident rutier scuter + vatamare corporala catalin1990 catalin1990 Buna ziua, In data de 9.10.2010 am fost implicat intr-un accident rutier cu un scuter...mai mult sau mai putin. Eu eram la volanul unui autoturism, la o ... (vezi toată discuția)
Accident moped cu victime Bogdan88 Bogdan88 Buna ziua. Am si eu o intrebare la dumneavoastra, va rog frumos sa imi raspundeti. Am avut un accident cu un scuter, in urma caruia prietenului meu i-a fost ... (vezi toată discuția)