sunt politist local intr-un municipiu de resedinta de judet unde din cauza unor lucrari rutiere de mare amploare fluidizarea si dirijarea traficului rutier se face de catre politistii locali de la Circulatie.In timpul efectuarii serviciului in timp ce ma aflam intr-o intersectie pe linia ce desparte banda unu de banda doi de circulatie si urmaream traficul rutier pt a opri circulatia si a permite patrunderea in intersectie masinilor care veneau de pe o strada adiacenta, in momentul in care m-am intors cu fata catre banda unu am fost lovit de catre o masina a carui conducator auto nu m- a observat la timp si care se deplasa cu viteza,ca urmare am fost lovit si de la IML mi-a fost eliberat un certificat in care se spune ca am nevoie de 6-7 zile de ingrijiri medicale.Intrebarea este daca pot merge p parte civila pt a cere daune si care ar fi calea de urmat?
De regula se merge pe latura penala, fiind scutita de taxa de timbru actiunea civila, potrivit cu 184 alin 1c.pen rap la dispozitiile oug 195/2002. Daunele pot fi solicitate si pe cale amiabila fapt ce inlatura raspunderea penala.
Trebuie sa deschideti dosar de dauna pe polita RCA a vinovatului de accident. Daca va vor crea probleme atunci puteti sa va constituita parte civila in procesul care oricum se va deschide pt ca este accident cu victime si daca vinovatul vrea sa scape de partea penala va trebui intai sa se inteleaga cu dv intr-un fel.Puteti apela si la un mediator si daca nu cadeti la pace cu vinovatul nu va ramane decat instanta. Dar oricum deschideti dosar la asiguratorul RCA al vinovatului pt ca daca va intelegeti cu vinovatul puteti renunta la proces.
Fiind vorba de 6 - 7 zile de ingrijiri nu se pune problema unei vatamari corporale in sensul Codului penal. Daunele pot fi solicitate numai printr-o actiune civila.
Va multumesc pt raspuns si as fi interesat sa imi spuneti care sunt termenele de depunere a dosarului pt ca in prezent dosarul se afla la procuror si eu nu detin niciun act in afara de cel de la IML
va multumesc si D-vs. pt raspun si ma intereseaza daca care este termenul de depunere a plangerii prealabile si daca conform legii 155/2010 pot beneficia de asistenta juridica, va atasez aci si HCL care regelemeteaza asistenta juridica a politistului local: Personalul Poliţiei Locale a municipiului X, beneficiază de asistenţă juridică din partea instituţiei, cu suportarea de către unitate a sumelor necesare asigurării asistenţei juridice a poliţistului pentru fapte săvârsite de acesta în exercitarea, potrivit legii, a atribuţiilor de serviciu, în limita fondurilor bugetare aprobate cu aceasta destinaţie, conform prevederilor legale. Procedurile judiciare în care pot fi plătite cheltuielile prevazute la alin. (1) sunt cele în care persoanele au calitatea de învinuit, inculpat, pârât, chemat in garanţie, precum şi calităţile corespunzatoare acestora din căile de atac, potrivit Codului de procedură penală si Codului de procedură civilă.
(2) Personalul poliţiei locale îndreptăţit să beneficieze de asistenţa juridică solicită, prin cerere scrisă, Primarului municipiului X asigurarea acestor sume.
(3) Cererea scrisă se înregistrează la secretariatul unităţii si este însoţită de documentele care fac dovada că împotriva salariatului sunt efectuate acte premergătoare sau că acesta are calitatea de învinuit, inculpat ori de pârât, pentru fapte săvârsite în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
(4) La momentul solicitării, salariatul completează un angajament, prin care se obligă să restituie sumele suportate de instituţie pentru asigurarea asistenţei juridice, în cazul în care printr-o hotărâre judecătoreasca definitivă s-a stabilit vinovăţia sa ori că fapta nu a fost săvârsită în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoresti.
(5) În cazul nerespectării angajamentului, sumele plătite vor fi recuperate de unitate de la salariat, potrivit dreptului comun. ''