avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Prevederi legate de vânzarea bunurilor în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Prevederi legate de vânzarea bunurilor în proprietate comunã

As dori un sfat in legatura cu vanzarea unui teren in proprietate comuna. Suntem 6 co-proprietari ai unui teren intravilan pe care se afla o casa veche in stare foarte proasta, practic trebuie demolata. Terenul este mostenit de la parinti, succesiunile sunt facute, cadastrul este facut. Doi proprietari detinem parti mai mari (1/4 din proprietate), 4 detin numai cate 1/8. Dupa lungi discutii majoritatea sunt de acord sa vanda, cu exceptia unuia care detine 1/8 si nu prea sunt sperante sa fie convins. Care ar fi posibilitatea de vanzare, daca acest co-proprietar va refuza mereu sa-si dea acordul? Multumesc anticipat pentru raspuns, Dan
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 16:42, 20 Octombrie 2011
Iesirea din indiviziune.
Asta ar fi singura solutie? Exista inainte o regula a majoritatii (nu cunosc exact termenul juridic) prin care un bun putea fi instrainat si cel care nu-si daduse acordul era despagubit prin contravaloarea cotei sale. A disparut clauza asta?
Efectiv, asa cum spune Dl. Munteanu, este un drept a fiecaruia sa nu raman la indiviziune in permanent. Si daca era unul singur cel care nu vrea sa raman la o cuota putea sa cer diviziune. Actio comuni dividendu este cunoscut din timpuri ale romanilor. Oricum dupa expertiza asupra valoare terenului frate care il vrea poate sa vi-l cumpar si are un drept de preferinta.
Iesirea din indiviziune este singura posibilitate. Asa cum spune si domnul Alvarolipo, fratele are si un drept de preemtiune.
Mai bine notificati-l pe om, ca poate nu stie ca nu are mari sanse sa pastreze bucata aceea de teren.
Sau poate are, poate se divide in practica si el ramane cu bucatica lui si restul vindeti. Astfel, poate face o demembrare.
Altfel, prin proces pierde si o parte buna din banii pe care i-ar fi incasat pe teren... sau chiar mai mult. Daca nu are bani sa vi-l cumpere tot.

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune cu teren 375 din 475 in proprietate comuna alexberi alexberi Pentru un teren, as vrea sa stiu ce sanse am de a obtine proprietate personala exclusiva o parte dintr-un teren aflat in proprietate comuna. Exista in ... (vezi toată discuția)
Sfat iesire din indiviziune sivriu sivriu buna ziua, va rog sa -ma ajutati cu ceva sfaturi priviind iesirea din indiviziune a doua familii : doua familii au cumparat un lot de 400 mp in 1967 pe act ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren cu cf incorect yozcalin yozcalin Buna ziua, Vreau sa cumpar un teren care are declarati in CF 2 proprietari: P1 - 3/4 si celalalt P2 - 1/4 din suprafata. Ultimul extras CF este din 2007 si ... (vezi toată discuția)