As dori un sfat in legatura cu vanzarea unui teren in proprietate comuna. Suntem 6 co-proprietari ai unui teren intravilan pe care se afla o casa veche in stare foarte proasta, practic trebuie demolata. Terenul este mostenit de la parinti, succesiunile sunt facute, cadastrul este facut. Doi proprietari detinem parti mai mari (1/4 din proprietate), 4 detin numai cate 1/8. Dupa lungi discutii majoritatea sunt de acord sa vanda, cu exceptia unuia care detine 1/8 si nu prea sunt sperante sa fie convins. Care ar fi posibilitatea de vanzare, daca acest co-proprietar va refuza mereu sa-si dea acordul? Multumesc anticipat pentru raspuns, Dan
Asta ar fi singura solutie? Exista inainte o regula a majoritatii (nu cunosc exact termenul juridic) prin care un bun putea fi instrainat si cel care nu-si daduse acordul era despagubit prin contravaloarea cotei sale. A disparut clauza asta?
Efectiv, asa cum spune Dl. Munteanu, este un drept a fiecaruia sa nu raman la indiviziune in permanent. Si daca era unul singur cel care nu vrea sa raman la o cuota putea sa cer diviziune. Actio comuni dividendu este cunoscut din timpuri ale romanilor. Oricum dupa expertiza asupra valoare terenului frate care il vrea poate sa vi-l cumpar si are un drept de preferinta.
Mai bine notificati-l pe om, ca poate nu stie ca nu are mari sanse sa pastreze bucata aceea de teren.
Sau poate are, poate se divide in practica si el ramane cu bucatica lui si restul vindeti. Astfel, poate face o demembrare.
Altfel, prin proces pierde si o parte buna din banii pe care i-ar fi incasat pe teren... sau chiar mai mult. Daca nu are bani sa vi-l cumpere tot.