avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren cu CF incorect
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren cu CF incorect

Buna ziua,
Vreau sa cumpar un teren care are declarati in CF 2 proprietari: P1 - 3/4 si celalalt P2 - 1/4 din suprafata. Ultimul extras CF este din 2007 si din pacate contine date neactualizate in sensul ca: P2 este trecut in CF cu alt nume fata de cel actual din buletin. Istoricul terenului este urmatorul: in anul 1973 s-a facut act de vanzare-cumparare intre Vanzator si P1 si P2, cum mentiunea ca P2 era casatorita cu d-nul M (fapt mentionat in actul de vanzare-cumparare). Apoi in anul 1979 P2 divorteaza de M, iar in prezent persoana M este decedata. Pana in prezent nimeni din partea d-nului M nu a cerut cota parte din teren.
Aici apare dilema mea: in CF persoana P2 are acelasi nume cu d-nul M (din timpul casatoriei), dar de atunci si-a refacut buletinul si a revenit la numele de fata.
Din cate stiu eu de la notar se poate elibera o adeverinta ca este vorba de aceeasi persoana, pe baza actului de divort (acest act zilele acestea este scos de la tribunal).
Intrebarile mele sunt:
1. In urma divortului, d-nul M are dreptul la cota parte din teren? Iar in urma decesului cine primeste acea parte?
2. Sunt sanse ca cineva sa poata ataca un eventual contract de vanzare-cumparare intre mine si vanzatorii P1 si P2?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 10:49, 16 Octombrie 2009
1. In urma divortului,d-nul M are dreptul la cota parte din teren prin partaj.In urma decesului dreptul asupra terenului revine mostenitorilor de drept,prin deschiderea succesiunii asupra masei succesorale a defunctului.
Nu ati mentionat daca la divort s-a facut partajul si daca in urma decesului d-ului M s-a deschis succesiunea!
Daca nu s-a facut partajul si au trait in indiviziune,esirea din indiviziune poate fi ceruta de mostenitori.

2. Daca este incheiat in mod corect un contract de vanzare-cumparare nu poate fi atacat.
Daca vanzatori sunt de buna credinta la incheierea contractului,adica sa nu vanda parte din indiviziune fara consimtamantul coindivizarului,atunci vanzarea-cumpararea este in regula.
In urma divortului M avea dreptul la jumatate din teren fiind bun comun. Este posibil ca inurma partajului M sa fi primit altceva in schimb iar terenul sa fi ramas lui P2. Cum este posibil ca sa nu se fi facut niciodata un partaj si M sa fi decedat inainte sa imparta ceva cu P2!
In cazul in care M are mostenitori acestia au dreptul la partea sa de avere. In cazul in care nu are , averea sa ramane statului!
P2 nu poate fi vanzator de buna credinta pana nu demonstreaza ce s-a intamplat in urma divortului de M! Cum s-a impartit averea celor 2 soti in urma divortului!?
In ceea ce priveste numele vanzatoarei P2, cu Sentinta de divort se merge la Cartea Funciara, se face o cerere de notare care costa 60,00 RON si se modifica numele, fara a trece pe la notar.
buna ziua!
mai dati cateva detalii, pentru ca nu sunt ff clare datale problemei.
cand s-a facut prima intabulare, ce acte au fost prezentate la acel moment?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren+constructie in indiviziune cu conventie de partaj. alexandrunae alexandrunae Buna seara, Teren+constructie cu 2 proprietari in indiviziune, teren intravilan 680mp. In hotararea judecatoreasca ce tine loc de act de proprietate nu ... (vezi toată discuția)